Trafficking i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Hovrättsförhandlingarna i ett av Sveriges största traffickingmål startade på måndagen. Åklagaren hoppas på hårdare straff.

Under ett år tvingades elva rumänska kvinnor att prostituera sig i Göteborg. I Tingsrätten vittnade de unga kvinnorna om hur de fördes till Sverige i tron om att tjäna pengar. Men istället tvingades de sälja sex vid Rosenlund.

Och vinsten gick rakt ner i hallickarnas fickor.

Det var fullsatt i säkerhetssalen på måndagen när hovrättsförhandlingarna startade  ett av Sveriges största traffickingmål. Åklagaren fick två män fällda för människohandel och fyra för koppleri i tingsrätten. Men nu hoppas han på hårdare straff.

– Jag anser att alla borde fällas för människohandel eftersom det är en organiserad verksamhet och alla männen har varit involverade, säger Thomas Eliasson.

Ökad sexförsäljning

Under 2010 kunde polisen se en kraftig ökning av sexförsäljning i Rosenlundsområdet. Villkoren för de rumänska kvinnorna var usla. Lättklädda mitt i vintern tvingades dom att genomförde samlag i pissoarer och parkeringshus. Enligt åklagaren tvingades en kvinna sälja sex trots att hon fortfarande blödde efter en abort.

Rättegången följs även i Rumänien. SVT har besökt ett skyddat boende där en av kvinnorna placerades, men nu är hon och flera av de andra tillbaka i prostitution.

– Hon och hennes lilla dotter bodde här på vårt skyddade boende, säger Marina Petersel, föreståndare för ett skyddat boende i Rumänien. –Men hon var ständigt i kontakt med människohandlarna. Det är vanligt att flickorna tror att de är kära i sin hallickar, människohandlarna. När hon lämnade det skyddade boendet tvingade hallicken henne tillbaka.

Stödjer bevis

– Det här stödjer min bevisning för att det är en organiserad verksamhet, säger åklagaren Thomas Eliasson. Personer i Rumänien är delaktiga i den här hanteringen.

Advokaterna håller inte med och deras klienter hoppas på att bli helt frigivna.

– De var inte i någon utsatt position, säger advokat Edip Samuelsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.