Foto: SVT

Ericssonanställda går till Trafikverket – men inte från Borås

Uppdaterad
Publicerad

Uppsagda Ericssonmedarbetare är högintressanta för Trafikverket. Nu kan ett hundratal få nya jobb i Örebro. Men för Borås finns ingen liknande plan.

– Vi har varit tvungna att ta det i en viss turordning, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

I november varslade Ericsson 460 personer i Borås och 360 personer i Kumla. Efter Ericssons neddragningar presenterade statsminister Stefan Löfven (S) ett jobbpaket. Trafikverket var på jakt efter personal. Kompetensen som fanns på Ericsson var rätt matchning för Trafikverket. Nu syns resultat – men inte för Borås.

Totalt har ett hundratal medarbetare som lämnar Ericsson i Kumla visat intresse för att jobba på Trafikverket. På grund av detta kommer Trafikverket att utöka sin verksamhet i Örebro. Exakt hur många jobb det handlar om är ännu oklart.

Neddragningar på Ericsson

– Om det blir 100, 120 eller 85 återstår att se. Men det är ett hundratal personer som anmält intresse och som matchats mot de kompetenser vi behöver, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Foto: Trafikverket

Oklart läge för Borås

Nu har Trafikverket presenterat sin plan för Kumla. Vad och när och om något liknande skulle kunna ske för Borås är oklart.

– Vi måste kolla Kumla hur det rullar på och hur det blir färdigt, säger Bengt Olsson.

De som sagts upp i Borås är ju redan ute och söker nytt jobb. Riskerar ni att missa dem nu?

– Tyvärr. Vi kan inte stressa en sådan här fråga. Vi måste ta det i tur och ordning. Vi måste kunna och klara av de som kommer till oss på ett bra sätt.

Prioriterar ni Kumla före Borås?

– Det fanns inget sådant ställningstagande. Vi var tvungna och ta det i en viss turordning och då blev det så.

Påverkar det Borås chanser för att få något liknande?

– Det är jättesvårt att säga, för det hänger ihop med vilken typ av verksamhet som vi bedriver i Västsverige.

Trafikverket ser ett stort rekryteringsbehov inom infrastruktur- och transportsektorn de kommande åren och räknar med att behöva rekrytera närmare 2.000 personer. Vad det innebär för Borås och Västsverige återstår att se.

– Det första vi håller på att titta är om vi kan närma oss Borås på samma sätt som Kumla. Vilka kompetenser finns det? Vilka kompetenser behöver vi? Det är den genomlysningen som måste göras först, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neddragningar på Ericsson

Mer i ämnet