Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett bonusprogram i kontraktet för bygget av nya stationen vid Göteborgs central ger NCC rätt till miljonbonusar. Foto: SVT/Magnus Wennerholm

Trafikverket tvingas betala miljonbonus till NCC för bygget av Västlänken

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Väst kan i dag avslöja att Trafikverket betalat bonus till NCC som bygger en del av Västlänken. Totalt har NCC fått 21 miljoner kronor i bonus för den nya stationen vid Göteborgs central. Och det kan bli ännu mer – över 50 miljoner, enligt Trafikverket.

Den nya stationen vid Göteborgs central är en av Västlänkens tre underjordiska stationer och byggs av NCC. När SVT granskar kontraktet mellan NCC och Trafikverket framgår av en bilaga att avtalet innehåller ett bonusprogram.

Utbetalningarna av bonus har skett årligen mellan 2018 och 2021 – till en totalsumma av 21,1 miljoner kronor. Det största utbetalningen skedde 2021 – med 7,2 miljoner.

Bonus för rätt tid och innehåll

I underlaget, som SVT tagit del av, beskrivs att det handlar om bonus för ”rätt tid”, ”rätt dokumenthantering”, samt bonus för ”rätt innehåll” och ”involvering av teknikstöd”. Trafikverket har tvingats att betala ut bonuspengarna, då kriterierna ansetts uppfyllda. Och totalt kan bonusen till NCC landa på över 50 miljoner kronor.

Detta trots att NCC redan i februari gjort av med alla pengar i anbudet för den nya stationen vid Göteborgs central – 4,7 miljarder kronor.

– Jag gillar inte ordet tvingad. Det är helt enkelt en professionell hantering att förhålla sig till de överenskomna kontrakt vi har med våra leverantörer och det är också att säkerställa att vi är en pålitlig kund, säger Patrick Guné, chef Stora projekt på Trafikverket.

Enligt Patrick Guné finns bonusar i flera liknande kontrakt, framförallt i de stora och komplicerade. Även så kallade viten finns med, alltså en slags straffavgift.

– Det finns bonusar och det finns viten. Det handlar helt enkelt om att säkerställa att leverantörerna har både piska och morot för att komma igång och leverera i linje med kontraktet.

Trafikverket har krävt en miljon kronor i vite från NCC

För entreprenaden vid centralen är det maximala vitesbeloppet 300 miljoner kronor, säger Patrick Guné. Men fram till maj månad i år har Trafikverket bara krävt NCC på en miljon kronor i vite.

Arbetet med den nya stationen är färdigställt till 41 procent, enligt de senaste uppgifterna på Trafikverkets hemsida. Planen är att den ska tas i bruk i slutet av 2026.

2021: 7,2 miljoner kr

2020: 6 miljoner kr

2019: 5,9 miljoner kr

2018: 2 miljoner kr

Enligt Trafikverket är den maximala bonusen NCC kan få för bygget vid centralen 57 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västlänken

Mer i ämnet