Foto: SVT

Trängselskatt kvar i Backa

Publicerad

Backaborna slipper inte trängselskatt från årsskiftet. Frågan ska först utredas av finansdepartementet.

– Vi har lovat att göra undantag för de boende i Backa, men vi har faktiskt inte lovat någon förändring redan från 1 januari 2015, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S) till gp.se.

Kritiken mot trängselskatten har varit hård bland Backaborna, Förra våren beslutade kommunstyrelsen i Göteborg att se över systemets utfrormning i Backa. I höstas kom så beskedet att regeringen ställt sig bakom idén om att boende i Backa bör undantas från trängselskatt; den nya reglerna föreslogs träda i kraft den 1 januari 2015, enligt ett författningsförslag från finansdepartementet. Men så blir nu inte fallet. Hos Vägvalet kommer inte beskedet som någon överraskning.

– Det är ju givet att det här kanske inte var så enkelt som man kanske trodde. Om man tittar på det här förslaget så måste det utredas enligt likabehandlingsprincipen, lagar och skatteregler. Det förstod man från första början, säger Theo Papaioannou (VV) till Västnytt.

”Det är klart det skadar förtroendet”

Kommunalrådet Johan Nyhus (S), som uppvaktade dåvarande finansministern Anders Borg (M) i frågan i augusti, tycker att det är angeläget att frågan avgörs snabbt även om han inte vill låsa sig vid något datum.

– Det ska inte släpa ut på tiden, under 2015 är att dra det för långt. Jag förväntar mig att de genomförs så fort som det bara går, säger komunalrådet Johan Nyhus (S) till Västnytt.

Förslaget till undantag har tagits fram av trafikkontoret efter en lång rad möten med Backaborna. Theo Papaioannou är kritisk och tror att beskedet om att trängselskatten tills vidare blir kvar skadar förtroendet.

– Man har lovat något fort och lätt och jag vidhåller att det var valfläsk. Det skadar förtroendet för alla politiska frågor, bland alla etablerade partier i Göteborg, säger Theo Papaioannou (VV).

Även Johan Nyhus (S) tycker att frågan om trängselskatt i Backa ytterst kan skada trovärdigheten:

– Det är klart det skadar förtroendet, så att detta är inget som ska dras i långbänk.

När de nya reglerna införs kommer de boende i  Backa att slippa trängselskatt när de passerar betalstationerna, med nummer 17 – 21.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer