Foto: TT

Tre åklagare frias från misstankar om grovt tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

Tre åklagare friades på måndagen av Göteborgs tingsrätt efter att de stämts för grovt tjänstefel. Mannen som stämmer åklagarna sitter själv häktad, misstänkt för bedrägeri.

Den 54-årige mannen hävdar att de tre åklagarna pekat ut honom som skyldig till brott som han inte dömts för, i en rättegång där han själv inte var misstänkt. Han påstod också att att åklagarna inte varit objektiva i förundersökningen som pågår om brottsmisstankarna mot honom.

De tre åklagarna frias nu av tingsrätten. Tingsrätten konstaterar i domen att mannen inte kunnat styrka sina påståenden. Åklagarna har själva förnekat brott.

Avtjänade sju år långt fängelsestraff

54-åringen som stämt åklagarna är misstänkt för grovt bedrägeri. Han har tidigare avtjänat ett sju år långt fängelsestraff för ett liknande brott. I rättegången mot åklagarna har han representerat sig själv, och på så sätt själv agerat åklagare i målet.

Ett ovanligt mål

Fallet med åklagarna  har beskrivits som unikt i sitt slag, även om det ibland händer att det väcks åtal mot åklagare.

– Men ofta har resultatet blivit att domstolen funnit åtalet uppenbart ogrundat, och avskrivit det utan huvudförhandling, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och nu förbundsordförande för Brottsofferjouren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.