Foto: SVT

Nu kommer domen mot tre åtalade åklagare

Uppdaterad
Publicerad

Idag kommer domen i Göteborgs tingsrätt mot tre åklagare stämda för grovt tjänstefel – av en man som själv sitter häktad. Om åklagarna döms, är det ett mycket ovanligt rättsfall.

Den häktade 54-årige mannen har själv väckt enskilt åtal mot de tre åklagarna. Det innebär att han haft rollen som åklagare i rättegången. De tre ”vanliga” åklagarna satt i stället på de brottsmisstänktas sida.

Anmälaren är själv häktad

54-åringen hävdar att åklagarna, i samband med en rättegång där han själv inte var misstänkt, utpekat honom som skyldig till brott han inte dömts för.

I ett annat mål i Göteborgs tingsrätt är 54-åringen just nu häktad som misstänkt för grovt bedrägeri, en brottsrubrik han tidigare dömts till sju års fängelse för.

Domen kan bli unik

Om de åtalade åklagarna fälls av tingsrätten, kan domen vara unik. Det händer visserligen ibland att någon väcker enskilt åtal mot åklagare om tjänstefel.

– Men ofta har resultatet blivit att domstolen funnit åtalet uppenbart ogrundat, och avskrivit det utan huvudförhandling, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och nu förbundsordförande för Brottsofferjouren.

– Blir det en fällande dom nu är det en rätt stor händelse, bedömer Alhem.

Fakta: Enskilt åtal

Åtal som väcks av åklagare kallas allmänt åtal.

Enskilt åtal kan väckas av vem som helst, oftast genom ett juridiskt ombud.

Tingsrätten gör först en bedömning av om åtalet alls kan anses befogat på någon saklig grund. Om inte, tas åtalet inte upp.

Domen avgör hur kostnaderna för rättegången och de juridiska ombuden ska fördelas. Det enskilda åtalet kan alltså bli dyrt för den som väckt det.

Ett uppmärksammat enskilt åtal var det som Zlatan Ibrahimovic väckte mot friidrottstränaren Ulf Karlsson. Värmlands tingsrätt dömde Karlsson till 60 dagsböter för grovt förtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.