Marlene Andersson Wikman, polisen Skaraborg, är nöjd med att tre män häktats, misstänkta för hästsadelstölder under lång tid. (Bilden t h arkivbild/genrebild) Foto: Polisen/Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Tre häktade för organiserade hästsadelstölder

Publicerad

Tre män häktades under helgen vid Skaraborgs tingsrätt, misstänkta för omfattande stölder av hästsadlar på olika platser i landet. Utredningen är begränsad till perioden maj-november.

– Men vi tror att de har hållit på i åratal, säger Marlene Andersson Wikman, gruppchef på utredningssektionen vid polisen i Skaraborg.

Det var i onsdags förra veckan som männen greps utanför Jönköping efter ett utrednings- och spaningsarbete som pågått sedan i somras. De häktades i helgen. Alla tre förnekar brott, men utredningsläget beskrivs av polis som gott.

– Vi hade våra stölder i Skaraborg den 22 juli till 20 augusti. Det var vad vi började jobba med, berättar Marlene Andersson Wikman.

Snart förstod man att också andra regioner drabbats, men där hade man inte begärt ut gps-positionering för mobiler.

– Och vi kunde bara se tillbaka ett visst antal veckor i tiden. Därför tvingades vi tidsmässigt begränsa utredningen till maj-november. Men vi tror att ligan har hållit på i åratal, säger gruppchefen.

Stölder för stora belopp

Bara sedan maj ska stöldgodset uppgå till ett värde av dryga miljonen. Om polisen har rätt och ligan har varit aktiv i flera år rör det sig sannolikt om mångmiljonbelopp.

Att stjäla hästsadlar kan låta apart. Men det är inte så konstigt, enligt Marlene Andersson Wikman:

– Att stjäla hästsadlar är ofta väldigt lukrativt, särskilt i utlandet. Svenska hästmänniskor har en benägenhet att köpa dyrare saker till sina hästar än till sig själva – det kan jag själv skriva under på! Vi har fina sadlar som betingar ett högt andrahandsvärde.

Medelvärdet på de stulna sadlarna ligger på cirka 20 000 kronor men där finns sadlar som ”bara” är värda 5 000 kronor – och sådana som kan kosta 150 000 kronor.

Polisen lade pussel

Att de misstänkta kunde gripas beror på ett omfattande utredningsarbete. Polisen har studerat tidigare brottsserier och sett hur tjuvarna gått tillväga, och hur de rest in och ut ur landet på rena stöldturnéer. Utredarna har också samarbetet med bland annat gränspolisen och färjerederier.

– Våra analytiker och brottssamordnare har följt mönster och lagt pussel. Det är fantastiskt att se vad man kan hitta om man verkligen letar och får rätt utrustning och data. Utredningen visar hur sluga tjuvarna varit, men också vilka duktiga poliser vi har, säger Marlene Andersson Wikman.

Inget av stöldgodset har ännu hittats.

Så här beskrev Alexandra Erikssson, verksamhetschef vid Lurbo ridklubb, känslan när klubben drabbats. (Den händelsen kan inte i nuläget kopplas till de tre häktade männen):

Sex grova stöldräder

Det åklagare och polis nu försöker leda i bevis rör sex stycken grova stöldräder:

• Sju tillfällen i Degerfors, Kristinehman och Gullspångs kommun.

• Åtta tillfällen i Skövde och Töreboda kommun.

• Sex tillfällen i Ulricehamn, Borås och Falköping kommun.

• Fem tillfällen i Tranemo, Jönbköping och Herröljkjunga kommun.

• Fyra tillfällen i Simrishamn och Höör kommun.

Dessutom misstänks männen för stöld eller stölder i början av november i Skillingaryd, Vaggeryds kommun ”eller på annan plats i Sverige”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.