Tre män åtalas för flera sprängningar. Bland annat på en parkeringsplats i Landvetter Foto: TT

Tre män åtalas för Landvetter-sprängningen

Uppdaterad
Publicerad

Tre män åtalades på torsdagen för försök till mord i samband med sprängningarna utanför ett hyreshus i Angered och på en parkeringsplats i Landvetter. I båda fallen rörde det sig om kilovis med dynamit och kraftiga explosioner som lätt kunnat döda någon. Polisutredningen har varit en del av Operation Rimfrost.

Den 22 september förstördes hela entrén på ett sjuvåningshus i Angered i nordöstra Göteborg när en bomb bestående av cirka tre kilo dynamit detonerade. Dessbättre skadades ingen. Polisen förstod snart att sprängningen berodde på en konfliikt mellan olika grovt kriminella personer i Göteborg.

En bomb till

En dryg månad senare, tidigt på morgonen den 1 november, sprängdes en bomb bestående av cirka fem kilo dynamit på en parkeringsplats i Landvetter öster om Göteborg. Bomben hade placerats under en bil, som av kraften i explosionen flög i luften och landade totaltförstörd på taket.

– Våra kollegor i lokalpolisområdet är snabbt på fötter och vidtar de rätta initiala åtgärderna, som vittnesförhör och dörrknackning. Åklagaren är med. Att alla vet vad de ska göra och är på tårna är en framgångsfaktor. Tack vare bra arbete från kollegor fångas rätt vittnen upp och redan samma dag griper vi en av de nu åtalade personerna, säger Kajsa Beckman på grova brott hos polisen i region Väst i ett pressmeddelande.

Lämnat landet

Den fortsatta utredningen ledde till att tre män idag åtalas vid Göteborgs tingsrätt, misstänkta för bland annat grov allmänfarlig ödeläggelse i två fall samt försök till mord. Det finns ytterligare två misstänkta, men dessa hade hunnit lämna landet.

Utredningen har skett inom ramen för den nationella särskilda händelsen Rimfrost. Två av de åtalade kunde anhållas i Lund, och tillslag har också skett på olika adresser i Norrköping och Åstorp.

– Det här är ett exempel på bra utredningsarbete på alla plan. Genom Rimfrost har vi också kunnat resurssamla och genomföra insatser i olika delar av landet på ett effektivt och kraftfullt sätt, säger Tobias Bergkvist, kommenderingschef för Rimfrost i region Väst, i pressmeddelandet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fler anhållna för Landvetter-sprängningen Foto: privat
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer