Splittring på Centerpartiet i Uddevalla efter den nya majoritetsbildningen i kommunen. Foto: SVT/Centerpartiet

Efter nya politiska samarbetet: Tre tunga centerpartister hoppar av

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Bjuhr, Torsten Torstensson och Stig Olsson hoppar av i protest mot den nya majoriteten. De lämnar sina uppdrag i kommunens nämnder men behåller sina platser på kommunfullmäktige.
– Det är bara Socialdemokraterna som har tjänat på detta, säger Torsten Torstensson.

Det var i måndags som den nya majoriteten i Uddevalla presenterade sin programförklaring. Men bara några dagar efter har detta lett till att tre kända namn på Centerpartiet i kommunen lämnar sina uppdrag i protest.

– Vi är inte nöjda med hur förhandlingarna om den nya majoriteten i Uddevalla har gått till. Dessutom är vi inte nöjda om hur de har hanterats i vårt eget parti, säger Torsten Tortensson, en av de tre centerpolitiker som har hoppat av. 

I ett pressmeddelande skriver politikerna att de i ett initialskede röstade ”om än motvilligt men solidarisk” för att förhandla med Socialdemokraterna om ett nytt styre. Men de är nu missnöjda med både förhandlingarna och resultatet. 

– Vi tycker att dels man inte skulle bryta Alliansen och dels att det bara är Socialdemokraterna som har tjänat på detta. Och till viss del Moderaterna.

”Vi har inte förlorat poster”

De tre avhoppande politikerna lämnar sina uppdrag i kommunens nämnder men behåller dock sina platser på kommunfullmäktige.

Gruppledaren för Centerpartiet i Uddevalla, Elving Andersson, säger att han är lite förvånad över beslutet. Han menar att Bjuhr, Torstensson och Olsson har varit med i diskussionerna om den nya politiska ledningen och fördelning av posterna.

– Vi har formulerat vad det är för krav men sedan att det inte blev exakt så i alla delar i en diskussion med fyra parter, det är rätt förståeligt.

De tycker att det bara är Socialdemokraterna som vinner på uppgörelsen?

– Det är naturligtvis en värdering vem som vinner eller förlorar. S är största partiet och M näst största. Det ger en viss utdelning när det gäller platser och presidieposter. Men det är inte så att vi har förlorat några positioner jämfört med det vi har nu.

Socialdemokraterna och Moderaterna regerar för första gången tillsammans i Uddevalla. Centerpartiet och Liberalerna ingår också i styret. Men hur överens är S och M i kommunen? Se klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Första framträdandet för den nya politiska majoriteten i Uddevalla – men hur överrens är S och M? Mikael Staxäng (M) och Ingemar Samuelsson (S) svarar på tre frågor. Foto: Lisa Johansson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer