Här hör du Antonie Grahamsdaughter berätta varför hon anser att glassen är kränkande. Foto: SVT

Triumfglassen ”Sitting Bull” kritiseras: ”Det är skamligt”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kritiseras Triumfglassen ”Sitting Bull”. Debattören Antonie Grahamsdaughter som själv tillhör den nordamerikanska ursprungsbefolkningen anser att glassen kränker och förlöjligar den.

Sitting Bull var under mitten av 1800-talet ledare för den nordamerikanska urfolkstammen Sioux. Att Triumf valt att använda samma namn på sin glass, med en bild på förpackningen föreställande ett barn som slickar på glassen, anser Antonie Grahamsdaughter är under all kritik.

– Han kämpade med sitt folk mot kolonisationen och blev sedan mördad i USA. Att han blir en avhumaniserad karikatyr på den här glassen, det är skamligt, säger hon.

Överväger att byta namn

Glassföretaget uppger att de har fått flera reaktioner via sin kundtjänst och i sociala medier. Nu funderar de på att byta namn eller ta bort glassen.

– Tiderna förändras. Vi behöver göra en ny bedömning gällande varumärket och utseendet och allt som hör till produkten, säger Felix Müntzing, försäljning- och marknadchef på Triumf Glass AB.

Så här resonerar glassföretaget om den kritiserade glassen.

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln uppgavs felaktigt att Sitting Bull var ledare för den nordamerikanska ursprungsbefolkningen. Korrekt är att han var ledare för den nordamerikanska urfolkstammen Siox.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer