Forskaren: Naziströrelsen växer i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

De tre män som sitter häktade misstänkta för den senaste tidens dåd med sprängladdningar i Göteborg har kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen, enligt åklagaren.

– Det vi ser just nu är troligtvis bara början på en ny våldsvåg, säger forskaren Christer Mattsson.

Sedan november förra året har tre olika bombincidenter ägt rum runt om i Göteborg. Den första detonerade utanför Syndikalisternas lokaler i Linnéstaden och den andra utanför ett flyktingboende i Västra Frölunda – en ung man fick då splitterskador på hela kroppen och båda benen brutna.

Den tredje bomben upptäcktes i tid och detonerade aldrig. Också den var placerad på ett boende för nyanlända – Lilleby Camping i Torslanda.

Sprängladdningar i Göteborg

– Vilka det nu än är som gjort detta har de uppenbarligen valt mål som i deras värld är legitima mål, eller mål som dom vet att andra sympatiserar med, säger Christer Mattsson, forskare på Göteborgs Universitet.

Aktiviteterna ökar

En man fick allvarliga skador efter en explosion i en container utanför ett flyktingboende i Västra Frölunda, Göteborg. Foto: SVT

De tre misstänkta männen sitter häktade på sannolika skäl, den högre misstankegraden. Enligt åklagaren har alla kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen, NMR. En rörelse som tog form i slutet av 90-talet, men då under namnet Svenska Motståndsrörelsen.

Christer Mattsson, forskare på Göteborgs Universitet, bedriver forskning på Segerstedtinstitutet om hur man kan förebygga våldsbejakande extremism.

Han har länge följt NMR och konstaterar att man sedan en tid tillbaka sett att antalet medlemmar växer och att aktiviteterna ökar.

Mer än hälften dömda för brott

– Utan tvekan så har dom vuxit väldigt kraftigt under tio år. Och den största tillväxten är de senaste fem åren. Det beror dels på att andra nazistiska rörelser har minskat i omfattning, men också på att man lyckats dra till sig personer som aldrig tidigare, mig veterligen, varit aktiva i den här typen av rörelser, säger han och konstaterar att det vi ser hända just nu troligtvis bara är början på en ny våldsvåg i Sverige.

Enligt Christer Mattsson finns inte några exakta siffror på hur många aktiva medlemmar NMR har, men att det rör sig om några hundra stycken i hela landet.

Enligt Christer Mattsson, forskare på Göteborgs Universitet, kan man sedan en tid tillbaka se att antalet medlemmar i NMR växer och att aktiviteterna ökar. Foto: SVT

Hur farliga är de här personerna, skulle du säga?

– Utav de aktivister som vi känner till så är mer än hälften av dem dömda för brott, varav en fjärdedel har fått påföljd fängelse. Vilket påtalar en viss allvarlighet i brottsligheten. En tredjedel är dömda för våldsbrott.

NMR förnekar inblandning

SVT Nyheter har tidigare talat med Per Öberg, talesperson för Nordiska Motståndsrörelsen. Han säger att organisationen förbjuder sina medlemmar att begå våldsdåd och förnekar att organisationen skulle ha något med bombdåden att göra.

Om det skulle visa sig att de tre misstänkta personerna ligger bakom händelserna, anser Christer Mattsson att man kan sätta det i ett större sammanhang.

Han säger att vi måste se dåden i ljuset av vår egen samtid, där många talar om människor från andra länder som ett problem, och det talas om flyktingar som får vårt system att kollapsa. Det gör att vi hellre ser de här som frånkopplade andra saker som händer i samhället, säger han.

– Jag tror att vi är relativt blinda för våld som utförs av rasistiska eller nazistiska skäl. Därför att vi väljer att se de här som enskilda förövare. Vi ser inte det sammanhang som det ingår i.

Mer om ämnet i Opinion Live ikväll

Säpo och andra myndigheter har undervärderat hotet från den nazistiska rörelsen.

Det menar Daniel Poohl, chefredaktör på Expo. Ikväll 22.00 i Opinion Live möter han terrorforskaren Hans Brun och Christer Mattsson från Segerstedtinstitutet på Göteborgs universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängladdningar i Göteborg

Mer i ämnet