Foto: TT

Trots hettan – inte fler bränder i maj

Publicerad

Den senaste tiden har det rapporterats om extrem brandrisk och skogsbränder som en följd av det varma vädret. Men statistiken visar att det inte varit fler bränder än vanligt.

Maj månad präglades av ett rekordvarmt väder och bristen på regn gjorde det extra torrt i skog och mark.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gick ut och varnade för extrem brandrisk och under de senaste veckorna har rapporterats om flera skogsbränder runt om i landet.

Något färre larm

Men maj har egentligen inte varit exceptionellt olycksdrabbad, i alla fall inte enligt statistik från SOS Alarm. Antalet inkommande larm om bränder var ungefär desamma som under tidigare år. Faktum är att de snarare var något färre – och det både vad gäller mängd och omfattning.

– Antingen är minnet kort, eller så är vi helt enkelt mer försiktiga vid extrema väderförhållanden, kommenterar Helena Söderblom, presschef på SOS Alarm.

Just nu råder enligt SHMI varning för bränder i skog och mark i så gott som hela landet, utom i fjällen och i Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.