Donya och till höger Nader utanför Vita huset i Washington, som han besökte för två år sedan. Foto: Privat

”Trump kan inte stoppa vår kärlek”

Uppdaterad
Publicerad

Hon är i USA och han i Göteborg. Världspolitiken sätter käppar i hjulen, men de fortsätter kämpa för att träffas.

– Jag kan ju inte vänta på att Trump ska bestämma sig, säger Nader Saber.

– Vi har velat träffas men hon vågar inte lämna USA, och jag har inte fått mitt visum beviljat än som jag sökte i höstas, säger han.

I höstas fick Nader kontakt med Donya, en bekant till hans morbror. Nader och Donya lärde känna varandra via sociala medier och blev kära. Donya är en iransk-amerikansk kvinna som är bosatt i Portland, USA.

Hon har greencard i landet men inget medborgarskap. Nu vill de båda ses efter månader av kontakt via bland annat Facebook och Skype.

Nader lämnade sitt hemland Iran som 25-åring flyttade då till Sverige. Idag jobbar han som ingenjör i centrala Göteborg.

Läs mer: SVT förklarar USA:s nya inreseregler här.

Nader reser till Kanada för att träffa sin kärlek Donya vid gränsen. Foto: SVT

Tar saken i egna händer

På tisdag morgon kommer Nader därför flyga till Vancouver i Kanada för att möta Donya vid gränsen till USA.

– Man är ju osäker nu och vill inte ta risker, hon vill inte lämna landet och jag får i dagsläget inte komma in till USA. Jag kan ju inte vänta på att Trump ska bestämma sig.

Kommer fria vid gränsen

Nader har tidigare besökt USA för att hälsa på sin syster och bror. Men nu har han sökt visum sedan 4 månader, och ännu inte fått något besked.

– Jag åker till Kanada nu för att få träffa henne. Jag har kollat google maps över området vid gränsen, och om Trump inte satt upp en vägg där så kommer vi kunna träffas. Då kommer jag gå ner på knä och fria till henne, säger han.

Vad ska hända sedan, om hon säger ja?

– Då vill vi ju flytta ihop och gifta oss. Och bo i ett fritt land som Sverige, här är jag ju svensk medborgare och jobbar som ingenjör, och jag känner mig hemma här.

Tisdag morgon innan lunch lyfter Naders flyg mot Vancouver, i Kanada. SVT Nyheter Väst kommer följa utvecklingen mellan Nader och Donya.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.