Allan Stutzinsky Foto: SVT

Judiska församlingen överväger att överklaga demonstrationsvägen

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrättens nya beslut innebär att den nazistiska rörelsen NMR inte kommer att passera vare sig synagogan eller bokmässan.

– Det ger mycket större trygghet för våra medlemmar, säger Allan Stutzinsky, ordförande i Judiska församlingen.

Samma dag som den judiska högtiden jom kippur skulle den nazistiska rörelsen NMR passera i närheten av synagogan i Göteborg. Men nu har förvaltningsrättens beslutat att istället förkorta demonstrationssträckan.

LÄS MER: Här ska nazisterna demonstrera – efter nytt beslut

– Det innebär att de som åker kollektivt till synagogan kan gå från sina vanliga hållplatser utan att oroa sig för att de ska möta på demonstranterna, säger Allan Stutzinsky.

– Givet att det måste bli den dagen så är vi väldigt nöjda.

Överväger att överklaga

Men församlingen är inte positiv till att demonstrationen kommer att ske samma dag som den judiska högtiden jom kippur. På tisdagen kommer man därför att ha ett möte där man ska diskutera ifall man kommer att överklaga förvaltningsdomstolens beslut att tillåta demonstrationen att ske just den 30 september.

– Som vi läst domen verkar det inte som att domstolen kan göra någonting åt det eller ändra beslutet med hänvisning till dagen, men vi ska ändå sätta oss ner och diskutera. I vilket fall som helst är det här beslutet en väsentlig förbättring, säger Allan Stutzinsky.

Bokmässan nöjd

Även Bokmässan överklagade polisens tidigare beslut. Man hänvisade då till att mässan lockar många besökare och att det kan bli rörigt om det sker en demonstration i nära anslutning till den.

– Förvaltningsrätten har lyssnat på våra argument och flyttar samlingsplatsen för nazisternas demonstration. Det är mycket positivt och en rimlig åtgärd, skriver Maria Källsson, vd för Bokmässan, i ett mejl.

LÄS MER: Polischefen: ”Det blir bara enklare för oss”

Är era medlemmar oroliga för att demonstrationen ska ske i Göteborg?

– Det är obehagligt att det finns i stan, och att det finns människor med sådana åsikter överhuvudtaget. Men vi räknar med att polisen säkrar så att de håller sig inom den här ramen som de fått tillstånd till, säger Allan Stutzinsky.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.