Cornelis Uittenbogaard är stadsplanerare och har deltagit i analysarbetet. Foto: SVT/Tryggare Sverige

Därför rekommenderas att bygga bort gallerian i Hjällbo centrum: ”För trång passage”

Publicerad

Torget i Hjällbo centrum i Göteborg gör sig bättre utan en inglasad galleria. Detta enligt den trygghetsanalys som genomförts i området.

– Om man stöter på otrygghet är det svårt att ta sig därifrån, säger stadsplaneraren Cornelis Uittenbogaard.

Hjällbo är ett av sex bostadsområden i Göteborg som finns med på polisens lista över särskilt utsatta områden. Som en del i Göteborgs stads arbete med att få bort samtliga särskilt utsatta områden till 2025 satsas det på området, och bland annat planerar det kommunala bolaget Göteborgslokaler att bygga om torget i Hjällbo centrum.

”Bättre vända centrum utåt”

Enligt en granskning som stiftelsen Tryggare Sverige gjort av centrumbyggnaden bygger man bort en känd problemyta genom att stänga gallerian. Det bedöms ha en mycket positiv påverkan på säkerheten och tryggheten. 

– Passagen är ganska trång, det är bättre att vända centrumet och funktionerna utåt, säger Cornelis Uittenbogaard som är stadsplanerare för Tryggare Sverige och som har deltagit i analysarbetet.

I klippet får du höra Tryggare Sverige om hur de resonerat kring platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.