Trygghetsvärdar bort efter hot

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsbolaget Poseidon tar bort sina Trygghetsvärdar i Biskopsgården i Göteborg. Trygghetsvärdarna skulle göra området säkrare, men nu kan deras egen säkerhet inte garanteras, då de hotats av kriminella gäng i området.

Bostadsbolaget Poseidon har sedan 2006 haft ett projekt med Trygghetsvärdar i här i Biskopsgården i Göteborg. Värdarna skulle bidra till en lugnare och tryggare miljö – och har arbetat på kvällar och helger. Men i förra veckan stoppades deras arbete av skyddsombudet.

– Jag var rädd att han skulle gå till jobbet och bli skadad eller dödad, säger Göran Wattenberg, skyddsombud i Fastighetsanställdas förbund.

Trygghetsvärdarna och framförallt en av dem orkade inte längre efter att ha blivit hotad. Hotet var mycket tydligt. Man namngav trygghetsvärdens barn och deras skola och sa att om han inte slutar polisanmäla noten så skulle de se till att han inte kunde polisanmäla igen.

Murat Talayhon, som bor i området, känner själv rädsla om han kommer sent från jobbet och han berättar att han funderar på att flytta, eftersom området inte är tryggt för barnen.

Efter det som har hänt har Poseidon valt att lägga ned verksamheten – de anställda får nu arbeta med andra uppgifter i annat bostadsområde på dagtid.

– Hotbilden har ökat med gängkriminalitet, men vi kommer inte att sluta jobba med trygghetsarbete, lovar Poseidons affärsutvecklingschef Göran Leander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.