VARNING FÖR STARKA BILDER! Hundratals gräsänder har dumpats i skogen. Foto: Privat

Hundratals döda gräsänder hittade: ”De är skjutna för nöjes skull”

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals skjutna gräsänder i drivor i skogen – det möttes boende i Bäckefors av i förra veckan. Och det är inte första gången drivor av kadaver lämnas efter jakt i skogarna.

– Det är djur som fötts upp och skjutits för nöjes skull, säger Tony Johansson som är ordförande för Miljöpartiet i Mellerud. Han har nu anmält händelsen som miljöbrott.

Stora fodertunnor, mängder av kartonger och rester av hagel som dumpas i skogen utanför Bäckefors i Bengtfors har länge varit ett problem. Men i förra veckan upptäckte en person som var ute och gick i skogen dessutom hundratals döda gräsänder som hade dumpats i stora högar. Hen rapporterade händelsen till Miljöpartiet i Melleruds kommun.

Miljöpartiet har anmält händelsen till Dalslands miljö- och energikontor.

– Man var nära gråten. Det är en sån fantastisk natur, sen får man syn på förödelsen som verkar vara någon makaber lek. Man har även sett överlevande fåglar som har blivit skadade och håller på att tyna bort. Det är en fullständigt vidrig och onödig massaker, säger Tony Johansson som är ordförande för Miljöpartiet i Mellerud.

Miljöpartiet: ”Kan vara ett miljöbrott”

Tony Johansson säger att gräsänderna föds upp, vingklipps och transporteras hit i kartonger som är märkta med ”levande djur”, även dessa och fodertunnor har hittats tidigare på platsen.

– Vi vill att miljö- och energikontoret ska göra en grundlig utredning, vad som pågår i de här skogarna, för det här är något som pratas om på bygden. Det är inte bara oetiskt utan det kan även vara miljöbrott. Änderna ligger dumpade några meter från stranden till en sjö och om man tar in dricksvatten från sjön finns det en smittorisk, säger Tony Johansson.

Kartonger märkta med ”levande djur” från 2017. Foto: Privat
Fodertunnor har lämnats kvar på marken enligt Miljöpartiets ordförande Foto: Privat

Hur vet ni att änderna är vingklippta?

– De vittnen som vi har från platsen och de som bor där säger att änderna inte kan flyga och är vingklippta, sedan kan det förstås finnas någon annan anledning till att de inte kan förflytta sig, men det är vår teori. De flaxar som höns och lyfter inte och änder ska normalt sett kunna flyga, säger Tony Johansson.

Inte olagligt att föda upp för att skjuta

Enligt länsstyrelsen får man generellt föda upp bland annat gräsänder och fasaner för att skjuta. Det finns inga restriktioner för hur många djur man får placera ut, utan det är upp till markägaren, då jakträtten följer med markägarskapet.

– Ur en etisk synvinkel känns det inte så bra att man dumpar bytet på det här sättet. Det vanligaste är att man tar till vara på köttet. Det låter konstigt att man har vingklippta änder eftersom man oftast vill att de ska vara så vilda som möjligt, säger David Bruun, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Han säger att det troligtvis inte är någon brott bakom händelsen.

– Man får dumpa vilt inom kommunens gränser så det är i så fall om kommunen anser att det är för stora mängder så det räknas som nedskräpning, säger David Bruun.

Boende i området har reagerat på skotten

Personer som vistats i området har reagerat på hur det skjuts från skogarna.

– Det låter som värsta kriget, som om man skjuter med automatvapen, jag är rädd för vad som ska hända. Kan de inte skjuta lerduvor istället om de nu måste skjuta? Det är så osmakligt att jag vet inte vad jag ska säga, säger en person som vill vara anonym till SVT Nyheter Väst.

SVT Nyheter Väst har sökt markägaren utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.