Hör i klippet varför det är problematiskt när så många från Västra Götaland åker till Halland för att snabbare bli vaccinerad mot covid-19. Foto: SVT

Tusentals från Västra Götaland i kö för att vaccinera sig i Halland

Publicerad

Hittills har drygt tusen personer från Västra Götaland vaccinerat sig i Halland, och eftersom vaccindoserna fördelas ute i landet efter folkmängd så kan det enligt regionen ställa till med problem.

– Av dem som vaccinerade sig i helgen var drygt 60 procent listade i Västra Götaland, säger Catharina Johansson, sjuksköterska på vårdcentralen i Särö.

Telefonen går varm på vårdcentralen i Särö och enligt sjuksköterskan Catharina Johansson har samtalen dubblerats under de senaste veckorna. Många av de som ringer är listade på vårdcentraler i Västra Götaland, men har svårt att få tid för vaccinering på hemmaplan.

– Det är en ökad belastning och en sköterska går i princip åt bara för att ta covidsamtalen. Plus att vi har en värdinna ute i väntrummet för att se till att avstånd hålls och för att svara på frågor.

De som ringer vill boka tid för vaccinering men många vill också veta vilken typ av vaccin som vårdcentralen har. Hittills har 1200 personer från Västra Götaland vaccinerat sig i Halland och hela 2800 personer har bokat tid.

Omfördelning av doser

– Vi får ju inte neka någon att boka tid men de som har listat sig hos oss vill vi ju också vara måna om, säger Catharina Johansson.

En hallänning som inte gillar att så många från andra län bokar vaccinationstider i Halland är Ingalill Andersson, so

Karin Hesselgard, förvaltningschef för närsjukvården i region Halland. Foto: privat

m själv fått vänta ett par veckor på en tid.

– Jag kom inte med i första omgången av tider eftersom det blev fullbokat på ett dygn. Jag tycker man ska vaccinera sig i det län man bor.

En fjärdedel av alla tider som bokats i Halland under de senaste dagarna har bokats av personer från andra län. Av dessa är merparten av bokningarna gjorde i norra Halland, som till exempel på vårdcentralen i Särö. Det uppger region Halland för SVT Nyheter Väst.

– Det ställer till en del problem för oss eftersom vi får vaccin efter vår befolkningsmängd. Vi för en dialog med Folkhälsomyndigheten om en eventuell omfördelning av vaccindoser, säger Karin Hesselgard, förvaltningschef för närsjukvården i region Halland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.