Terje visar mejlet för SVT:s reporter

Tusentals i Västsverige utpressas med hotbrev

Publicerad

Polisen har under helgen har fått in närmare 1200 anmälningar om utpressningsmejl. Mejlen har enligt polisen gått ut till tusentals adresser och innehåller hot om att sprida information om besökta webbsidor med porrmaterial om man inte betalar in en summa.

En av alla dem i Västsverige som drabbats är Terje Himberg-Larsen i Göteborg. Han har bara under helgen fått ett 20-tal utpressningsmejl med hot om att information om påstådda besökta porrsajter kommer att spridas om han inte betalar in en viss summa pengar. Som mest har det handlat om 4000 dollar enligt honom.

– De hotar med att de har video på mig där jag tydligen ska göra sexuella saker framför min dator medan jag surfar på porrsajter, något som jag inte har gjort, säger han.

”Försök till utpressning”

Om han inte betalar ska den påstådda videon spridas på alla hans sociala medier och till hans kontakter enligt hotbrevet.

– När man får mejlet ska man inte göra något av det som står. Det är jätteviktigt. Man ska absolut inte betala. Det här är försök till utpressning, säger Daniel Norlander som är chef vid polisens kontaktcenter i region Väst.

Bara i helgen har Terje fått ett 20-tal utpressningsmejl som är skrivna på norska, svenska och engelska. De ser ut att vara skickade från hans egen mejladress och i breven står ett lösenord som han använde för några år sedan.

– Det beror på att man har hackat en sida där han har uppgett sitt lösenord, säger Daniel Norlander.

Svårt att få fast brottslingarna

Enligt Daniel Norlander är det svårt utreda den här typen av brottslighet men att det ändå är viktigt att ta kontakt med polisen om man är drabbad.

– Vi vill ha kontroll på den brottslighet som finns i landet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.