Enäggstvillingarna Pontus och Ola Berglund bor på varsin sida gränsen och träffas varje lördag för en pratstund. Foto: Lisa Johansson/SVT

Tvillingbröderna träffas vid stängda gränsen

Publicerad

De är enäggstvillingar och bor bara 30 minuter från varandra – men i olika länder. När coronakrisen stängde gränsen mellan Sverige och Norge startade Pontus och Ola Berglund en ny tradition.

När Norge i mars kraftig begränsade rörelser över gränsen på grund av coronaepidemin innebar det att tvillingbröderna Pontus och Ola Berglund inte längre kunde träffas som de var vana. De är uppvuxna i Göteborg men bor idag i Strömstad och Halden.

Lösningen blev att komma så fysikt nära som möjligt. Så varje lördag klockan 11 slår tvillingbröderna upp sina stolsryggsäckar på varsin sida gränsen, mitt på gamla Svinesundbron, för en prat- och fikastund, något som Strömstad tidning var först att berätta om.

I klippet kan du se hur tvillingarna fikar på den 65 meter höga bron mellan länderna – och dessutom firar sin gemensamma 72-årsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet