En tom gränsövergång mellan Norge och Sverige. Så verkar dock inte fallet helt ha varit under påskhelgen Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

Över 2 300 norrmän i karantän – efter påskbesök i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den norska polisen hade uppmanat de som brukar resa till Sverige över påsken att avstå från årets resa. Men polisens vädjan tycks ha varit för döva öron, i alla fall när det gäller de 2 350 personer som reste i alla fall – och nu hamnat i karantän.

Att korsa gränsen från Norge över till den svenska sidan är extra populärt under påsktiden i Norge. Därför hade polisen i Norge varit tydlig med att man borde avstå årets resa till Sverige i påsk.

Efter att ha kontrollerat gränsen under påsken vid Svinesund, Ørje och vid Innlandet har man ändå fått sätta 2 350 norrmän i karantän efter att de tagit sig över gränsen, det rapporterar NRK.

– Det är en besvikelse att se att så många har rest över gränsen för att handla och därmed hamnat i karantän. I värsta fall tar de med sig smittan tillbaka hem eftersom Sverige har en annan smittspridning än Norge, säger Pål Erik Teigen, stabschef vid Innlandets polisdistrikt till NRK.

”Jag skulle bara”

Vid gränsövergångarna i Innlandet stoppades 350 personer. Men polisen tror att det finns ett stort mörkertal eftersom man inte kunnat kontrollera alla gränsövergångar under hela påsken.

Enligt polisen har förklaringen från flera norrmän som ignorerat avrådan från Sverigeresor att ”de skulle bara” och tror att det går fint så länge ingen annan gör samma sak.

– Men det är ju många som tänker så och man vet inte var smittan finns hela tiden, säger Pål Erik Teigen till NRK.

Det är inte förbjudet i Norge att resa till Sverige eller utlandet. Men för den som lämnat landet gäller det att sitta i 14 dagars karantän när man kommer hem igen. Och bryter man mot karantänen, så riskerar man böter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet