Norge har coronapandemin under kontroll, enligt hälsoministern Bent Høie (H). Foto: TT

Norges hälsominister: Vi har corona under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Norge har coronapandemin under kontroll, enligt hälsoministern Bent Høie (H). Varje person med covid-19 smittar nu i genomsnitt 0,7 personer vilket tyder på att landets strategi har fungerat.

Detta meddelade hälsoministern under en presskonferens på måndagen. Regeringen har beslutat om åtgärder utifrån det så kallade ”bromsscenariot” , som var en av tre scenarier som presenterades av det norska Folkhälsoinstitutet den 24 mars.

– Innan de stränga åtgärderna infördes smittade var och en av de smittade 2,5 nya människor. Om denna utveckling hade fortsatt skulle vi ha sett samma utveckling som på andra håll i Europa i Norge, sade Høie under presskonferensen.

Under kontroll

Om de nya beräkningarna stämmer betyder det att virusutbrottet i Norge inte längre växer och att antalet sjukhusinläggingar kommer att gå ned om de åtgärder som genomförts av regeringen uppehålls.

– Det betyder att vi har coronaepidemin under kontroll, sa Bent Høie.

”Stort steg framåt”

Det norska Folkhälsoinstitutets direktör Camilla Stoltenberg beskrev siffran som ett stort steg framåt. Hon uppskattar att behovet av sjukhusinläggning och intensivvård kommer att minska under de kommande tre veckorna. Däremot underströk hon att situationen kan förändras till det sämre igen. En väldigt liten andel av norrmännen tros ha varit smittade, vilket också betyder att få är immuna.

Färre smittade än beräknat

Cirka 14 000 norrmän, 0,26 procent av befolkningen,  uppskattas vara smittade av coronaviruset. Smittan är bekräftad i 5 760 fall.

– Det är betydligt lägre än tidigare beräknat, sa Stoltenberg och fortsatte:

– Vi har vunnit mycket tid genom att få ner hastigheten på smittspridningen, men mycket arbete återstår.

De viktigaste åtgärderna i nuläget att upprätthålla menade hon var de allmänna hygienföreskrifterna och att hålla avståndet till andra människor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer