Genrebild. Foto: TT

Uddevalla kommun JO-anmäls efter kravet på vaccinerad omsorgspersonal

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Uddevalla kommun beslutat att all personal som arbetar med vårdnära arbete med äldre eller andra brukare ska vara vaccinerade JO-anmäls kommunen nu av en person.

Inom socialtjänsten i Uddevalla måste nu alla som arbetar med vårdnära arbete med äldre eller andra brukare vara fullvaccinerade mot covid-19. Beslutet är taget av socialtjänsten då de vill skydda de äldre och brukarna mot smittan. Beslutet rör alla som arbetar inom missbruksvården, LSS och äldreomsorgen.

Beslutet socialtjänsten tagit innebär att man från och med den 21 oktober frågar de anställda om de är vaccinerade eller ej.

”Ska inte behöva svara på frågan”

Nu JO-anmäls kommunen efter kravet på vaccinerad omsorgspersonal.

Enligt svensk grundlag får man inte kräva att en anställd är vaccinerad och man ska heller inte behöva svara på frågan om man är vaccinerad då detta går under sekretess”, skriver personen i anmälan till Justitieombudsmannen (JO).

Arjeplog, Stockholm och Uppsala är tre andra kommuner som också har fattat beslut om att omplacera omsorgspersonal som inte vaccinerat sig mot covid-19. De tre kommunerna är också JO-anmälda av en person som hävdar att det är en diskriminerande åtgärd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet