Fredrik Sidahl, vd FKG Foto: pressbild FKG

Underleverantörerna: ”En bomb i systemet”

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om Volvo Cars produktionsstopp har slagit ner som en bomb hos underleverantörerna.

– Nu är det ingen kvar, säger Fredrik Sidahl, vd:n för Fordonskomponentgruppen.

– Jag känner som många andra. Vi har har en situation med galen panik, men på något sätt levde man på att Volvo fortfarande är igång. Att Volvo stoppar produktionen har ett starkt signalvärde. Det är som att en bomb har slagit ner i hela systemet, säger Fredrik Sidahl, vd FKG, Fordonskomponentgruppen.

”Ingen kvar”

Många av leverantörerna till fordonsindustrin har bara en eller ett fåtal kunder. Det handlar om Volvo Trucks, Volvo Cars eller Scania.

Coronaviruset i Västsverige

– Nu är det ingen kvar, säger Sidahl.

FKG har över 90 000 medlemmar som arbetar för ungefär 1200 företag runt om i Skandinavien.

Hur drabbas medlemmarna av dagens besked?

– Nu måste man kombinera varsel med permittering och det måste gå fort. Det är inga rika företag och det kommer leda till konkurser om inte något drastiskt händer. Det går så rasande fort.

”Vi behöver direkt stöd”

Fredrik Sidahl har dagliga träffar med näringsdepartementet där de ger en nulägesbild av hur många som planerar varsel och permittering.

– Direkt stöd, precis som man har i Belgien eller Norge. På en dag måste staten gå in och betala lönerna. För det kommer drabba staten till slut ändå, med arbetslöshet och så vidare. Vi kan inte vänta, säger Fredrik Sidahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet