Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var under natten mot onsdagen som två personer hittades döda i en lägenhet i Ulricehamn. Foto: TT

Ung man åtalas – misstänkt för dubbeldråpet i Ulricehamn

Uppdaterad
Publicerad

En 22-årig man åtalades under torsdagen för dråp i två fall efter att två män dödats efter flertalet knivhugg i Ulricehamn i september. Det drama som utspelade sig i den åtalades lägenhet grundade sig i en konflikt om narkotikamarknaden i staden.

Det var natten mot den 14 september i fjol som två unga män klättrade in via en balkong i ett flerfamiljshus i centrala Ulricehamn. I lägenheten gick den 22-åriga lägenhetsinnehavaren till attack med en kniv och högg ihjäl de två männen.

– Han har befunnit sig i en nödvärnssituation, och då har han haft rätt att försvara sig med våld, men det har varit ett uppenbart oförsvarligt våld han utövat, säger kammaråklagare Martin Svensson.

Ändrade brottsrubricering

Inledningsvis var åklagarens rubricering mord och det var det som mannen misstänktes för, men utredningen fick en snabb vändning för cirka två veckor sedan när misstankarna istället blev dråp.

– Det var en sammantagen bedömning som gjordes efter att all utredning fanns på plats.

Enligt åklagaren bottnar händelsen i en strid om olika narkotikaområden i Ulricehamn. De två männen som bröt sig in i 22-åringens lägenhet ska inte hotat med något vapen.

-  De var där för att markera mot honom att han inte ska sälja kokain i Ulricehamn, och för att stjäla kläder och kontanter.

”Det är inte straffbart”

Den nu åtalade 22-åringen nekar till brott och hans advokat Mia Sandros hävdar att våldet som användes i lägenheten, som gjorde att de två unga männen dog går att försvara.

– Det han har gjort är inte straffbart, det är han som har varit angripen och det har varit helt i självförsvar.

Vad tänker du om att åklagaren tycker att våldet han använt är oförsvarligt?

– Jag håller inte med, konsekvenserna har blivit tragiska, men min klients agerande har hållit sig inom ramen för ett angrep i sin egna bostad.

Ytterligare två åtalas

Förutom dråp i två fall åtalas även 22-åringen för narkotikabrott av normalgraden. Då han innehaft 13,8 gram kokain och 2,66 gram cannabisharts i överlåtelsesyfte. Dessutom åtalas ytterligare två personer för medhjälp till försök till grovt rån alternativt skyddande av brottsling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av fallet – på 60 sekunder. Klippet är från september 2022, samma månad som det misstänka dubbeldråpet inträffade. Foto: SVT/Storyblocks

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.