Foto: Isabell Höjman/TT

Uppgifter om patienter i NU-sjukvården låg öppet på nätet

Publicerad

Uppgifter om patienter på två avdelningar inom NU-sjukvården har legat tillgängliga för obehöriga via internet. Händelsen har nu anmälts till Datainspektionen.

I samband med att NU-sjukvården skulle ersätta flera äldre stödsystem upptäcktes att ett internt administrativt system delvis har legat öppet på internet.

Det ska röra sig om ett system som har använts av två avdelningar för att hålla koll på beläggningen. Enligt Västra Götalandsregionen har det funnits en risk genom att patientuppgifterna legat tillgängliga för obehöriga utanför sjukhusets väggar.

”Har funnits en risk”

– Vi har inga indikationer på att de här uppgifterna ska ha kommit någon obehörig till del, men det är allvarligt nog att det har funnits en risk för det, säger Niklas Claesson, kommunikationschef i NU-sjukvården.

Det öppna systemet innehöll indirekta personuppgifter om patienter som ålder, allergier och tolkbehov. Några namn eller personnummer ska dock inte ha varit åtkomliga. 

På fredagen valde NU-sjukvården att anmäla händelsen till Datainspektionen.

Anmäler händelsen

– Det här är inte alls bra, och vi tar händelsen på största allvar. Som patient ska du vara trygg med att uppgifter om dig och din vård aldrig kommer i orätta händer, säger Niklas Claesson.

Inom Nu-sjukvården ingår Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan och Uddevalla sjukhus. Västra Götalandsregionen har inte gått ut med vilka avdelningar som händelsen gäller.

Tidigare i år avslöjades att en stor mängd samtal till 1177 har legat öppet på nätet och på flera sjukhus har även privata uppgifter om personal legat öppet. Den nu anmälda händelsen ska dock inte vara kopplad till tidigare avslöjanden enligt Niklas Claesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer