36-åringen dömdes för mordet på småbarnsmamman från Trollhättan. Foto: SVT

Uppmärksammat mord på småbarnsmamma i Trollhättan blir dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2013 följde hela Sverige polisens jakt på den som mördat en 23-årig småbarnsmamma från Trollhättan. Fallet uppmärksammas nu i en dokumentär.

Den 30 juni 2013 får polisen i Trollhättan ett samtal om blod i ett trapphus i området Dannebacken i Trollhättan. I en lägenhet i huset hittas en så stor mängd blod att man misstänker mord. Man hittar också ett övergivet barn, drygt ett år gammalt.

Det här blev början på några intensiva veckor med massiva sökinsatser i skogarna mellan Trollhättan och Grästorp. I början av augusti, fem veckor efter försvinnandet, hittar privatpersoner en kvinnokropp. Polisen har då tillräckliga bevis för att häkta den misstänkte mördaren, en person som tidigare är dömd för flera våldsbrott.

Mordet på småbarnsmamman i Trollhättan

”Berörde många svenskar”

Fallet uppmärksammas nu på nytt i en dokumentär som sänds på TV3 i höst. Där har ett tv-team besökt Trollhättan och bland annat träffat poliser som arbetade med utredningen.

– Det här fallet berörde många svenskar eftersom det var både väldigt komplext och ovanligt grymt. Nu ger vi tittarna en samlad bild av händelseförloppet, säger Camilla Rydbacken, innehållschef för Nordic Entertainment Group Sverige.

Varför tror du att det finns ett intresse av att återberätta om mord?

– Människor har ett behov av att både få veta mer och få en förklaring till de här hemska händelserna, inte minst när det är något som händer lokalt.

Dömdes till långt fängelsestraff

Den 36-årige man som hela tiden var misstänkt för brottet hade en tillfällig relation med kvinnan. Vid rättegången kom visst fokus att hamna på hans relation till kvinnor.

– Vi menar att det är bevisat att han har ett häftigt humör och att han tidigare inte har dragit sig för att slå kvinnor. Självklart ska man inte dömas på gamla meriter, men i det här fallet måste man ta det i åtanke, sa åklagare Eva Johnsson till SVT Nyheter Väst vid den sista rättegångsdagen den 19 december 2013.

Mannen dömdes till 16 års fängelse för mordet, en dom som fastställdes av hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på småbarnsmamman i Trollhättan

Mer i ämnet