Foto: TT

Uppsägningarna i hamnen stoppas

Uppdaterad
Publicerad

APM terminals som driver containerhamnen i Göteborg varslade om uppsägning för 160 anställda i juni efter en långdragen konflikt i hamnen. Nu stoppas uppsägningarna – på grund av en miss med LAS-listorna, enligt P4 Göteborg.

Det har varit en långdragen konflikt i Göteborgs containerhamn. Som en följd av konflikten minskade godsvolymerna i hamnen, och i juni meddelade arbetsgivaren APM Terminals att 160 hamnanställda varslades.

LÄS MER: Stort varsel i Göteborgs hamn

Efter förhandlingar landade det på att 140 anställda ska sägas upp. Men då uppstod nästa bråk. Hamnarbetarförbundet, som inte deltagit i förhandlingarna på grund av att det saknas ett kollektivavtal mellan dem och hamnen, menade att företaget inte gick efter LAS-listan enligt reglerna.

Hamnfyrans styrelseledamot Erik Helgeson. Foto: TT

– Vi utgår från att hela turordningslistan är felaktig, sa Hamnfyrans styrelseledamot Erik Helgeson tidigare under veckan.

Samtidigt som APM Terminals hävdade motsatsen.

– Den interna processen pågår just nu, det är något vi måste göra. Självklart följer vi alla de LAS-regler som vi ska göra som arbetsgivare, svarade APM Terminals informationschef, Annika Hilmersson.

– Vad gäller uppsägningsprocessen och förhandlingen så har man gjort det med de som har kollektivavtal. De representerar också alla hamnarbetare i Sverige, sa hon.

LÄS MER: Uppsägningar väcker frustration i hamnen

Drar tillbaka uppsägningar

Men nu svänger APM Terminals. Enligt P4 Göteborg drar arbetsgivaren tillbaka uppsägningarna efter att de själva upptäckt fel i LAS-listorna.

– Vi kommer se över LAS-listorna då vi funnit några felaktigheter. Därför förlängs processen någon vecka, säger Annika Hilmersson, pressansvarig för APM terminals till radion.

Enligt radion ska processen med uppsägningarna göras om igen nästa vecka.

Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.