Utredningen kring cigarettfabriken pågår, enligt kammaråklagare Anette Wiberg Koffner. Foto: Tullverket/TT

Utredningen om cigarettfabriken fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Härvan kring den stora olagliga cigarettfabriken i Vara kan växa ytterligare. Tre män har dömts till fängelse, men utredningen pågår fortfarande.

– Vi kan klart se att det finns fler involverade, säger kammaråklagare Anette Wiberg Koffner.

Totalt ska närmare 16 miljoner cigaretter tillverkats på fastigheten i Vara. Enligt åklagaren har cigaretter även förpackats på fastigheten.

– Det är hela produktionskedjan, säger kammaråklagare Anette Wiberg Koffner.

På tisdagen dömdes tre män till fängelse av Skaraborgs tingsrätt för inblandning i det som beskrivits som den största olagliga cigarettfabriken i Sveriges historia. Två av männen dömdes till fängelse i tre år. Den tredje mannen till fängelse i nio månader.

– Man har tagit hänsyn till att de här personerna inte är några huvudpersoner. Det finns personer som står längre upp i organisationen, säger kammaråklagare Anette Wiberg Koffner.

Intressanta spår

Domen innebär inte slutpunkten för utredningen. Enligt åklagaren har det redan nu stöd för i utredningen att det finns flera inblandade personer i härvan.

– Det finns en del spår som är intressanta att fortsätta jobba på, säger hon.

Åklagaren menar att det krävts en del hel för att starta den illegala cigarettfabriken i Vara. På gården ska det funnits möjlighet för upp till 20 personer att bo och arbeta i fabriken. Där stod utrustning till ett värde av cirka 10 miljoner kronor.

– Det måste varit en hel del pengar i omlopp här, säger kammaråklagare Anette Wiberg Koffner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.