Mannen har inte anmält sig till polisen på en månad. Foto: TT

En av de sex radikala islamisterna försvunnen

Uppdaterad
Publicerad

En av de sex radikala islamister som regeringen beslutat att utvisa tros ha avvikit. Mannen, som är en skolledare i Västsverige, har trots anmälningsplikt inte anmält sig till polisen sedan början av oktober.

Det är P4 Göteborg som rapporterar att mannen inte anmält sig till polisen på en månad.

Det är oklart var mannen befinner sig. Varken polisen eller Säkerhetspolisen vill kommentera uppgifterna.

Skolledaren anses bidra till islamsk radikalisering och utgöra ett säkerhetshot. Han släpptes ur förvaret i september.

Att bryta mot anmälningsplikten är ett brott som kan leda till fängelse. Men enligt en källa till radion ska mannen befinna sig utomlands. Är det så har han i princip verkställt utvisningen själv, enligt Säpo.

– Om han inte är medborgare har Sverige ingen folkrättlig skyldighet att släppa in honom i Sverige, förklarar Mark Klamberg, professor i folkrätt, i P1-morgon.

”Anmärkningsvärt” med försvunnen islamist

Det är uppseendeväckande att en av de radikala islamister som regeringen beslutat att utvisa kan ha avvikit, anser professorn i underrättelseanalys Wilhelm Agrell.

– Det är anmärkningsvärt att det fått ske i ett såhär uppmärksammat och omstritt fall.

Han konstaterar att de verktyg polisen har för att hålla ett säkerhetshot under uppsikt inte är särskilt skarpa.

– I huvudsak är det passiva instrument. Man drar in vederbörandes pass, man förbjuder personen att lämna landet, man har anmälningsplikt. Det är instrument som är ganska trubbiga i den meningen att de förutsätter att en person som utsätts för dem följer reglerna och inte bryter mot dem, säger han.

”Utvisat sig själv”

Den tidigare skolledaren anses bidra till islamsk radikalisering och utgöra ett säkerhetshot. Att bryta mot anmälningsplikten är ett brott som kan leda till fängelse. Men enligt en källa till radion ska mannen befinna sig utomlands.

Är det så har han i princip utvisat sig själv, enligt Säpo. Eftersom mannen inte är svensk medborgare har Sverige ingen folkrättlig skyldighet att släppa in honom igen.

Frågan är om Säpo låtit den tidigare skolledaren lämna landet utan att gripa in? Wilhelm Agrell tror inte det.

– Det tror jag är mindre sannolikt. Om man tänker ett steg vidare inser man att det blir ganska svårt för Säpo att motivera ett sådant icke-agerande.

Ingen anledning hindra

Säpo framhåller dock att syftet med hela LSU-processen är att få personen utvisad.

– Säkerhetspolisen har ingen anledning att hindra en person med ett utvisningsbeslut från att lämna Sverige, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare på Säpo, till TT.

Det är oklart vilken övervakningsapparat Säpo haft kring mannen. Att bevaka en person 24 timmar om dygnet kräver stora resurser, påpekar Agrell.

– Samtidigt är det här en person som inte är ett akut hot, som inte själv står i begrepp att begå terrorhandlingar. Utan det här är ju personer som sysslat med uppvigling och det är en skillnad i hur pass akut hotet är. Inte att det nödvändigtvis är mindre, men det är av en annan art, säger han.

Rannsaka sig själva

Om den tidigare skolledaren verkligen tagit sig utomlands osäkert. Att han i så fall lyckats med det, eventuellt utan pass och med utreseförbud, är inte konstigt enligt Agrell.

– Vi har ju inte någon fast utresekontroll så det är nog inget större problem.

Agrell anser att ansvariga myndigheter efter försvinnandet bör rannsaka sig själva.

-Polismyndigheterna får reda ut vilka bedömningar de gjort och inte gjort.

TT söker den tidigare skolledarens advokat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Muslimska ledare tagna i förvar

Mer i ämnet