I klippet berättar Lena Andersson, VD för Älvstranden Utveckling, hur frustrerad hon är på en skala mellan 1 och 10. Foto: SVT

Frihamnen i Göteborg skulle ha haft 1 000 lägenheter klara 2021

Uppdaterad
Publicerad

Frihamnen i Göteborg pekas ut som ett av stadens större byggprojekt – området ska få 10 000 lägenheter på sikt och de första 1 000 var tänkta att stå klara i år. Men inte ett spadtag har tagits. Anledningen – en infekterad konflikt om budgeten.

Göteborgs stad säger att Frihamnen ska utvecklas till en del av innerstaden. Nu byggs det en park, det dras fram en spårvagn i området men några lägenheter byggs inte.

Ett av sju stora projekt

Älvstranden Utveckling AB är ett kommunalt bolag och en del av Göteborgs Stad. Deras kärnverksamhet är Vision Älvstaden, ett stadsutvecklingsprojekt där Frihamnen är en del.

Där ska det byggas 10 000 lägenheter – och de första tusen skulle stått klara i år. Men ingenting händer.

Älvstranden utveckling AB äger marken, men nu blir det krångligt, för Fastighetskontoret har stoppat detaljplanen (den visar hur marken får användas inom ett avgränsat område och ger ramarna för prövning av bygglov reds.anm).

Så Fastighetskontoret, som är fastighetsnämndens förvaltning, har satt stopp för byggplanerna genom att inte skjuta till några resurser.

Olika syn på budgeten

Hur kan det komma sig markägaren till nordens största utvecklingsprojekt, Älvstranden Utveckling AB – ett kommunalt bolag och en del av Göteborgs Stad vill sälja mark för bostadsbyggande - de menar att ekonomin visst går ihop – men att Fastighetskontoret inte håller med?

– Ja, det är ett stort frågetecken och mycket frustration, säger Lena Andersson, VD för Älvstranden Utveckling.

Menar du att ekonomin för Frihamnenbygget går ihop?

– Ja.

Vill undvika underskott

Fastighetsdirektör Martin Öbo vill inte intervjuas men skickar följande svar via e-post:

”Fastighetsnämnden har fått ett tydligt uppdrag från kommunfullmäktige som innebär att en åtgärdsplan skall tas fram. Denna åtgärdsplan syftar till att minimera – och helst helt undvika – det ekonomiska underskott om 2,2 miljarder kronor som tidigare redovisats för hela Älvstaden, det vill säga för alla sju delområdena. Frihamnen utgör en del av Älvstaden och det är viktigt att samtliga delområden och deras exploateringsekonomi kan bedömas samlat.”

Han säger också att han i dagsläget inte vill kommentera ett enskilt ärende inom Älvstaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.