SVT:s meteorolog Deana Bajic råder trafikanter att ta det försiktigt i halkan. Foto: SVT

Trafikstörningar i Västsverige på grund av vinterväglag

Uppdaterad
Publicerad

Snöovädret i Västsverige har orsakat problem i trafiken på flera håll under tisdagen. I Uddvalla har all skolskjuts ställts in under resten av dygnet, samtidigt som räddningstjänsten rycker ut på olyckor runtom i länet.

– Det är extremt halt och då krävs det inte mycket för att en buss ska glida av vägen, säger Brian Hansen, störningskoordinator på Västtrafik.

Det var vid 7-tiden under tisdagsmorgonen som den första olyckan rapporterades in. En lastbil och en traktor hade kolliderat på väg 47 mellan Falköping och Vara. Lastbilen välte och vägen fick stängas av under en tid, men ingen person ska ha skadats allvarligt vid händelsen.

I Lysekil ställdes alla busslinjer in förutom en på obestämd tid under tisdagsmorgonen. Vid 16:30-tiden var det bara linjerna 856 och 858 som fortfarande var inställda. Ingen prognos finns för när de kan gå igen.

– Det är jättehalt runtom i Bohuslän. Vi måste sätta säkerheten först, säger Brian Hansen, störningskoordinator på Västtrafik.

Västtrafik bekräftar att busslinjerna ställts in på grund av snö, slask och halka.

Skolskjuts ställs in

Västtraffik meddelar att skolskjutsen i hela Uddevalla kommun, totalt 14 busslinjer, ställs in under resten av dygnet på grund av halkan.

– Vi måste sätta säkerheten först, säger Brian Hansen, störningskoordinator på Västtrafik.

Hur ska eleverna ta sig från skolan?

– Jag tror att det blir föräldrarrna som får ordna med skjuts åt barnen, säger Hansen.

Fortsatt risk för halka, enligt SVT-meteorologen

Under morgonen har det inträffat olyckor på flera håll i Västsverige. Söder om Vårgårda kolliderade två bilar i en korsning på väg 42.

– Det finns inga uppgifter om personskador men de får vänta en till två timmar på bärgning, sa Hans Lippens.

Under morgonen arbetade Trafikverket med halkbekämpning i flera delar av länet. SVT:s meteorolog Deana Bajic säger att halt väglag kan ställa till problem i trafiken under de kommande dagarna.

– Vi har ett snöområde med regn och blötsnö som rör sig österut och lämnar västsverige mitt på dagen. Det kommer att ligga kvar i de östra delarna av Västra Götaland, säger hon.

”Typiskt vinterväglag”

När molnen spricker upp under tisdagseftermiddagen och kvällen och temperaturen sjunker kan det bli riktigt halt.

– Det här är typiskt vinterväglag, säger Deana Bajic.

Hon råder trafikanter att alltid vara försiktiga, men särskilt under kvällen och natten.

– Det är viktigt att tänka på att det kan vara halt även om SMHI inte har utfärdat någon varning. Stora vägar underhålls ofta bra, men småvägar och trottoarer kan bli riktigt hala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.