17-åringen dog vid olyckan i maj 2018. Foto: Mikael Berglund/Arkiv

Vaktbolag sätts in vid olycksdrabbad järnvägsövergång

Publicerad

Det stängsel som skulle hindra personer från att passera den olycksdrabbade järnvägsövergången i Stenungsund har klippts upp flera gånger. Nu tar kommunen hjälp av ett vaktbolag för att kontrollera övergången.

Det var Nyheter STO som var först med att rapportera om Stenungsunds kommuns nya strategi för att hålla personer borta från spåret. Det var när stängslet vid övergången klippts upp flera gånger som beslutet fattades.

– Att klippa upp stängslet är inget pojkstreck som vi förstår det. Det känns planlagt, säger Anders Juhlin, trafikplanerare på Stenungsunds kommun.

Vakter ska patrullera förbi området

Vaktbolaget kommer att patrullera förbi området i samband med att man övervakar parkeringar och bostadsområden i närheten.

– De sköter redan annan övervakning åt oss, så det var naturligt för oss att lägga till den här sträckan, säger Anders Juhlin.

Hur stor kostnaden kommer att bli kan han inte svara på i nuläget. Målet med övervakningen är att avskräcka personer från att klippa upp stängslet, snarare än att upptäcka pågående brott.

– Det är lite som ett villalarm. Det är knappast troligt att larmtjänsten hinner ut just när förövarna är i kåken, men risken att bli upptäckt ökar och man kan känna sig påpassad, säger Anders Juhlin.

Fyra dödsfall på åtta år

SVT Väst har tidigare rapporterat om järnvägsövergången i Stenungsund där fyra personer mist livet under de senaste åtta åren. Den senaste personen som avled var en 17-årig pojke, som enligt en utredning som nyligen presenterades hade hörlurar på sig. Sikten är skymd vid övergången och tågen passerar i hög fart.

Lokförare larmar om livsfarlig övergång Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer