Bild från Billdal 1995 i närheten av där våldtäkten ägde rum.

Misstänkt våldtäktsman hittad efter 24 år via släkt-dna

Uppdaterad
Publicerad

En man har begärts häktad misstänkt för grov våldtäkt i Billdal, mellan Göteborg och Kungsbacka, för 24 år sedan. Brottet ska ha skett 1995 då en då åttaårig flicka överfölls, misshandlades och våldtogs på väg hem från skolan.

Det var Göteborgs-Posten som var först med att skriva om att mannen anhållits via ett så kallat släkt-dna. Mannen lämnade själv dna-spår på brottsplatsen 1995, men han har inte förekommit i dna-registret.

I registret hittades däremot en anhörig till mannen. Det är likheten mellan dennes dna och gärningsmannens dna som nu fått polisen att agera.

Överfallet i Billdal 1995

”Stor framgång”

Nu begär vice chefsåklagaren Thomas Ahlstrand mannen häktad, misstänkt för den grova våldtäkten.

– Det är en stor framgång att vi äntligen har lyckats hitta honom. Så många års engagemang och arbete ligger bakom detta. Det känns mycket bra att vi nu har kommit så här långt, säger han i ett pressmeddelande.

Flickan hittades blodig

Våldtäkten ägde rum i september 1995 när den då åttaåriga flickan cyklade hem från skola i Billdal. Hon ska då blivit överfallen av en man som drog in henne i ett skogsparti, misshandlade och våldtog henne. Enligt polisen ska flickan senare hittats blodig och utan byxor vid en busshållplats.

Fallet har fått stor uppmärksamhet och omkring 350 personer har topsats för att jämföra dna med det spår som säkrades på flickan efter våldtäkten, uppger polisen.

Greps efter familjesökning

Polisens Kalla fall-grupp har arbetat med fallet och uppger att de kunde göra en utvidgad dna-sökning efter att en lag ändrades vid årskiftet. Sedan 1 januari i år får Nationellt forensiskt center (NFC) göra en så kallad familjesökning och det var då polisen fick träff.

– Vi begärde en familjesökning på det dna-spår vi har i ärendet och har fått ett utfall mot ett antal personer i dna-registret som i fallande skala bedöms kunna vara tänkbara släktingar, antingen barn, förälder eller syskon till vår förövare, säger Anders Eriksson, chef för Kalla fall-gruppen på utredningsenheten i region Väst i ett pressmeddelande.

I klippet nedan hör du Anders Eriksson berätta om fallet.

Enligt polisen ska den misstänkte mannen kallats till polisen för att topsas men dök aldrig upp. Det ska ha gjort polisen än mer intresserad och efter spaningsarbete greps han under fredagen i Halland.

Brottet preskriberas i mars 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Överfallet i Billdal 1995

Mer i ämnet