Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Blomberg, jurist på Valmyndigheten, kommenterar nu SVT:s uppgifter om hur personkryssen bedöms. Starta klippet för att höra henne. Foto: SVT

Valmyndigheten: ”Inte uttryckt oss så detaljerat”

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Valmyndigheten kommenterar nu SVT:s uppgifter – att personkrysset går utanför rutan behöver inte innebära en ogiltig röst.

– Vi har inte uttalat oss så detaljerat, säger Anna Blomberg, jurist på Valmyndigheten.

Rösträknare för Västra Götaland uppger för SVT att personröster underkänts, trots att det gick att se vilken kandidat som var kryssad. Valmyndigheten vill inte tydligt sätta ned foten huruvida Västra Götalands tolkning om att ett kryss som går utanför en annan ruta inte ska tillfalla kandidaten.

– Valmyndighetens roll är inte att bedöma enskilda valsedlar. Vi har inte det mandatet, det är länsstyrelsernas ansvar, säger juristen Anna Blomberg.

Vallagen: Tydligt vem som avses

Valmyndighetens roll är att ta fram vägledande dokument som landets olika länsstyrelser kan använda när de räknar rösterna. Av vallagen framgår att det ska vara tydligt vem som avses med krysset. Enligt Blomberg har Valmyndigheten inte uttryckt sig detaljerat om att personkryss som går in i en annan ruta ska underkännas.

– Det som vallagen säger är att om det är oklart vem som avses, eller om det är kryss i flera rutor, då gäller regeln om att man ska bortse från det, säger Anna Blomberg.

Rösten tillfaller då inte kandidaten, men väl till partiet som kandidaten tillhör. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2022

Mer i ämnet