Foto: Henrik Montgomery / TT

Valnämnden söker fortfarande frivilliga

Uppdaterad
Publicerad

Det finns fortfarande platser kvar om man vill jobba som rösträknare eller ordförande i ett valdistrikt på valdagen. Valnämnden har inte lyckats fylla alla tomma platser ännu.

Nu börjar det dra ihop sig inför valet, med förtidsröstningen som börjar redan den 22:e augusti.

Valnämnden i Göteborg påbörjade förberedelserna redan innan sommaren men ännu så länge har man inte lyckats samla tillräckligt många frivilliga som kan jobba på valdagen.

En bidragande faktor är att Göteborg stad har växt så att det tillkommit 53 nya valdistrikt.

2500 frivilliga

– Det har blivit fler väljare i stan och valdistrikten får inte vara för stora, för då tar det för lång tid att räkna rösterna och det blir mer risk för köer, säger Bill Werngren, valchef i Göteborg.

Det valnämnden söker främst i nuläget är personer till posterna som ordförande och vice ordförande i valdistriken men man kan även anmäla sig som rösträknare. 

– Vi behöver inför det här valet ytterligare 350 personer som jobbar, så vi kommer sammanlagt ha 2500 personer som jobbar åt oss, säger Bill Werngren, valchef i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.