Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bo Dahlberg (S), till höger, beviljade strandskyddsdispens när Anders Wiklund (MP) sökte. Hör varför i klippet ovan. Foto: SVT

Politiker i Vänersborg gick emot tjänstemännen – kollega fick strandskyddsdispens

Uppdaterad
Publicerad

Byggnadsnämnden gav strandskyddsdispens – trots att deras förvaltning förespråkade ett avslag. Sökanden var samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

– Jag förstår att frågan om jäv kommer upp, säger Bo Dahlberg (S) ordförande i byggnadsnämnden. 

Vid byggnadsnämndens senaste sammanträde i Vänersborg var två ärenden om strandskyddsdispens uppe för beslut. Det ena handlade om Bengt Davidsson, som vill att tomtgränsen ritas om så att han lagligt kan utnyttja sin gräsmatta.

Det andra ärendet handlade om Anders Wiklund (MP), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, som vill bygga ett bostadshus på sin lantbruksfastighet.

I båda fallen var förslaget från de utredande tjänstemännen att ansökningarna skulle avslås, med motiveringen att de skulle strida mot strandskyddets syfte att skydda växt- och djurliv. I det första fallet ansåg man även att det skulle hindra allmänhetens tillgång till strandområdet. Men politikerna valde ändå att ge grönt ljus till en – den från Anders Wiklund (MP).

Vill se prövning

Bo Dahlberg (S), ordförande i byggnadsnämnden, motiverar beslutet med att bygget skulle ske i ett LIS-område, ett område i strandnära läge utpekat för landsbygdsutveckling i detaljplanen, och att syftet var att möjliggöra en generationsväxling av lantbruket. Därför valde man att godkänna den i hopp om att länsstyrelsen, som överprövar kommunens beslut, skulle göra samma bedömning.

Men den sökande är högt ansvarig politiker och dessutom i politisk allians med ditt parti – är det inte jäv?

– Vi är många politiker som sitter i den alliansen. Jag hade ingen aning om att det var den här mannen som sökte. Jag går inte igenom namnen, jag läser ansökan, säger Bo Dahlberg (S).

”Ska vara försiktig”

Jävsförhållanden mellan politiska allianser är inget som lagen tar upp, enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.  

– För att det ska vara jävsförhållande så krävs att de har ett privat förhållande till varandra, att man umgås privat. Det räcker inte med att båda är förtroendevalda, det måste till något mer.

Men är det helt okomplicerat med den här typen av beslut, det finns ju en försiktighetsprincip? 

– Okomplicerat är det inte, man ska vara försiktig för det handlar om allmänhetens förtroende för dem som beslutar. I det här fallet hade det kanske varit fiffigt om ordföranden som är styrande kollega hade lämnat lokalen, men det är inte olagligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.