Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Marie Ekström är iväg är hon samtidigt också hemma. Hör hur vanlife hjälpte mot hennes PTSD. Foto: SVT

Så hjälpte vanlife Marie mot psykisk ohälsa: ”Har blivit min frihet”

Uppdaterad
Publicerad

Marie Ekström var med om ett trauma som ledde till flera år av posttraumatisk stress och sjukskrivning. Efter en kamp om att överleva bestämde hon sig för att byta livsstil. Hennes passion blev fricamping – i en skåpbil.

– Bilen har blivit min frihet. Jag känner mig trygg i den, och naturen är läkande, säger hon.

Se hur Marie bor i sin van i klippet ovan.

Efter ett trauma fick Marie Ekström från Bollebygd PTSD, posttraumatisk stressyndrom, och blev sjukskriven i 4,5 år. Till en början yttrade sig besvären i fysiska symptom, bland annat domningar i ansiktet och händerna.

– Jag kommer inte ihåg när i processen jag fick diagnosen, men det var mycket fysiskt i början, och jag kände att nu lägger kroppen ned. Sedan gjorde hjärnan det också, beskriver hon.

– Mina vardagliga sysslor slutade fungera, så jag tänkte jag får nog åka hem från jobbet och vila i en vecka. Men en vecka blev till 4,5 år, säger hon.

”Jag var rädd för att gå utanför dörren”

För Marie Ekström var första steget under sjukskrivningen att att våga öppna ytterdörren och gå utanför hemmet. Hon led av katastroftankar, och kände att det mesta i livet var obehagligt.

– Varenda dag kände jag att jag bara behövde överleva, dag för dag.

Genom samtalsstöd hos psykolog och träning på gymmet lyckades hon tillslut vända sjukdomen. Men förändringen att byta livsstil blev avgörande, vilket även P4 Sjuhärad berättat om.

”Nu ska jag börja leva”

Marie Ekström visste att det är nära naturen som hon mår som bäst. Så för henne blev lösningen att köpa en renoverad van, som hon med enkelhet kan åka iväg med när hon vill. Efter sjukskrivningen har hon också anpassat sin arbetssituation och har skaffat ett jobb som hon kan sköta från bilen.

I klippet hör du mer om vad vanlife betytt för Marie.

Frisk från PTSD

Marie Ekström har gått från att ha varit långtidssjukskriven till att nu plugga hundra procent och driver eget företag. Hon är frisk från PTSD:n, men kan fortfarande känna av sviter från diagnosen.

– Jag mår bra, men ibland har jag dåliga dagar. Jag kan känna av hjärntrötthet jag har blivit känsligare, men jag har fått anpassa livet, säger hon.

Vad är vanlife?

En livsstil: Att leva i ett fordon på hel- eller deltid.

Ordet van översätts från engelskan till skåpbil, tillsammans med ordet life blir det skåpbilsliv.

Tanken är att det ska vara enkelt att resa runt till olika platser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.