Foto: SVT

Hemlig drog i prisat kosttillskott

Uppdaterad
Publicerad

Ett av Sveriges mest hyllade kosttillskott, som säljs öppet i butiker i Sverige, innehåller dopningsklassade amfetaminliknande ämnen.

Las Vegas USA år 2012. Det amerikanska kosttillskottsföretaget Driven sports tar emot priset som årets nya kosttillskott för sin prestationshöjande produkt Craze. Ett pris som delas ut av ett av världens största onlineforum för gymträning, bodybuilding.com.

Hyllningarna hörs även i Sverige där Craze prisas av återförsäljare som årets kosttillskott i Sverige och blir en bästsäljare – det säljs på nätet och i butiker runt om i landet.

Kosttillskottet Craze

Användare på nätet beskriver produkten så här:

 ”övermänsklig”

”helt sinnesjuk”

”dunderhonung”

Samtidigt som en del vittnar om produktens baksidor:

”Fy fan vad paranoid jag blir av det här”

” Man får lite paranoida tankar och blir lite skygg”

”Någonstans i bakhuvudet så känns det fel att ta detta och jag är rädd att bli beroende”

Liknar amfetamin

Men vad innehåller egentligen det prestationshöjande kosttillskottet Craze? Produkten som enligt användarna ger ändlös energi och ökat fokus, där ett gympass på flera timmar genomförs utan några som helst problem.

För att ta reda på det bestämmer sig SVT Västnytt för att analysera kosttillskottet med hjälp av Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL.

Och efter fem veckors utredning kommer resultatet.

– I det här materialet hittade vi substanser som kemiskt liknar amfetamin och som troligtvis skulle ha liknande effekter som amfetamin har, säger Anna Stenfeldt Hennings,  enhetschef, Droganalysenheten, SKL.

Är dopningsklassat

Flera av de amfetaminliknande substanserna känner SKL igen från tidigare, men en substans, N-etyl-1-fenyl-2-butylamin, var tidigare helt okänd för SKL. Ämnet visar sig vara ett så kallat derivat från drogen metamfetamin, och är så likt metamfetamin att det är dopningsklassat enligt World Anti-Doping Agency, WADA.

Enligt Svenska giftinformationscentralen har substansen sannolikt i stort sett liknande effekter som amfetamin – bland annat hyperaktivitet, muskelryckningar, hjärtrytmrubbningar och förvirring. Men det är oklart i vilken utsträckning.

Tillsammans med andra amfetaminliknande ämnen är substansen en del av innehållet i kostillskottet.

– Det finns användare på nätet som beskriver att de får aptitlöshet och att man har svårt för att sova, så kallad insomnia. Det är typiskt för amfetamin, säger Kai Knudsen, docent och drogexpert på Sahlgrenska.

Kan man säga att det här är centralstimulerande?

– Absolut. Det är inte utan risker eller biverkningar man tar den här typen av kosttillskott. Det finns folk som fått stroke och som har dött av kosttillskott med liknande substanser.

Dessutom, den för SKL tidigare okända substansen, förekommer inte någonstans i produktens innehållsförteckning och är alltså omöjlig att hitta för användarna.

Fakta

Kosttillskottet Craze

Är ett prestationshöjande kosttillskott som ska ge mer energi och ökat fokus.

Blev förra året utnämnd till årets nya kosttillskott av den amerikanska träningssidan bodybuilding.com, och årets kosttillskott i Sverige av återförsäljaren Gymgrossisten.

Tillverkas utav det amerikanska företaget Driven Sports.

N-etyl-1-fenyl-2-butylamin

Är kemisk en släkting till amfetamin.

Tros sannolikt ge liknande effekter som amfetamin. Men oklart i vilken mängd.

Amfetamin

Amfetamin påverkar människans centrala nervsystem. Man kan få känslor av ökad energi, vakenhet och medvetenhet. Hjärtat kan börja slå fortare och oregelbundet och man kan börja skaka och kollapsa. Stora doser kan leda till döden.

Källa:Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kosttillskottet Craze

Mer i ämnet