Marcus Sjögren har samlat in 2500 namnunderskrifter, som överlämnades till kommunledningen på Öckerö under torsdagskvällen. Foto: M. Åslund/privat

Var fjärde Öckeröbo motsätter sig nytt centrum

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på ett nytt hamncentrum på Öckerö har fått över 2500 Öckeröbor att skriva under en namninsamling. Denna ska överlämnas till kommunfullmäktige under torsdagskvällen.
– Alla jag har pratat med har varit emot de nya planerna, säger Marcus Sjögren, 30, boende på ön.

Planerna som bland annat omfattar 400 bostäder och ett tiovåningshus möter starkt motstånd från kommunens invånare. Namninsamlingen som över 2500 Öckerobor har skrivit under menar att hela detaljplanen ska rivas och göras om på nytt.

– För två veckor sedan hade vi ett möte i hembygdsgården, det blev fullsatt. Vi pratade ihop oss, sedan gjorde vi ett evenemang och bjöd in folk. Det hela gick väldigt fort, säger Marcus Sjögren, som har varit med och samlat in namnunderskrifter.

Han menar att projektet har kommit så långt att det inte längre går att finjustera detaljerna, utan att det enda sättet att stoppa det hela är att riva upp hela detaljplanen.

– Det nya Öckerö är inte till för oss som bor här. Riv detaljplanen, gör om, gör rätt. Vi har massvis med idéer, många vill ju att något ska ändras i centrum, men här på kusten finns det viss kultur om hur man bygger och det tycker vi att man ska bevara, säger Marcus Sjögren.

”Vi tar till oss synpunkterna”

Kommunstyrelsen ordförande Jan Utbult (KD) säger när SVT Nyheter Väst ringer upp honom att han är medveten om att en namnlista ska lämnas in under torsdagskvällen men att han inte visste hur många som hade skrivit på.

– Självklart ska vi ta till oss de synpunkter som kommer in och sen får vi ju se vad politiken kommer fram till, säger han. Det pågår redan nu en diskussion i de politiska partierna kring bland annat höjder och vissa justeringar kan behöva göras innan planen antas i kommunfullmäktige.  

Vidare säger han att invånarnas synpunkter är en viktig del i utvecklingsarbetet med Öckerö nya centrum. Vi har haft både en tidig medborgardialog och ett samråd där synpunkter kommit in och tagits tillvara. 

– Vi har kommit överens med byggherren Tornstaden om att hyresrätterna som byggs kommer att erbjudas till de som står i den kommunala bostadskön. Det har inte varit självklart från början, fortsätter han.

Hör tidigare kritiken mot det nya centrumet i klippet nedan:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer