Vissa skolor i Västsveriges utsatta områden har lyckats höja sina skolresultat. På andra har resultaten försämrats. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Varannan niondeklassare på skolor i utsatta områden saknar behörighet

Publicerad

Vår granskning visar att hälften av alla elever i Västra Götalands särskilt utsatta områden saknar behörighet till gymnasiet när de slutar nionde klass. Och stadsdelarna lyckas helt olika.

När ungdomarna i länets nio särskilt utsatta områden lämnade grundskolan bakom sig spelade det stor roll vilken entrédörr de gick ut ifrån.

Granskning av skolorna

SVT Nyheter Väst har granskat alla de 13 skolor som ligger i Västra Götalands särskilt utsatta områden för att se hur många niondeklassare som haft med sig en behörighet till gymnasiet från grundskolan.

Färre med behörighet i Angered

I Angered har skolorna gått från 55 procent elever med behörighet till gymnasiet 2017 till 39 procent med behörighet i år.

– Jag har inte exakt analysen över varför det ser ut så men det handlar naturligtvis bland annat om hur kontinuiteten varit bland både lärare och rektorer, säger Bengt Randén som är förvaltningsdirektör för Göteborgs Stads nya grundskoleförvaltning.

I Norrby, i Borås, och i Biskopsgården i Göteborg har däremot betydligt fler elever i nian klarat grundskolan än förra året. Men snittet är fortfarande lågt – varannan elev går inte ut med behörighet.

Varannan elev utan behörighet

Sammantaget har varannan elev i de särskilt utsatta områdena inte blivit behörig till gymnasiet, ungefär likadant resultat som förra året.

Sedan 1 juli har grundskolan i Göteborg nu fått en enda förvaltning, istället för att skolorna ligger på varje stadsdel.

Satsar på rektorerna

Bengt Randén tror att ihopslagningen kommer göra skillnad på lång sikt. Just nu fokuserar förvaltningen framför allt på att rektorerna i hela Göteborg skall arbeta på samma sätt.

– Om vi inte har rektorerna med oss kommer det här inte att lyckas. Jag tror att lärare och rektorer längtar efter att få jobba med kärnfrågan, undervisningen. Vi får göra allt vi bara kan för att de skall kunna fokusera på det, säger Bengt Randén.

Särskilt utsatta områden i Västra Götaland

Visa

Göteborg:

Bergsjön

Biskopsgården

Gårdsten

Hammarkullen

Hjällbo

Lövgärdet

Tynnered/Grevegården/Opaltorget

Borås:

Hässleholmen/Hulta

Norrby

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer