Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det kommer ju studier som visar på minskning utav antikroppar. Det påverkar en, man är inte gjord av stål, säger Kenth. Foto: SVT

Vårdar sin sjuka fru – tvingas vänta på vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har anhöriga till personer som tillhör en riskgrupp kunnat bli vaccinerade samtidigt som sina nära, men från och med dos tre har Folkhälsomyndigheten tagit bort den rekommendationen. För Kenth Tolvers, som vårdar sin multisjuka fru Inger, innebär det att han får vänta.

– Det är oroligt, jag är rädd att bli sjuk. Jag vill ju vara nära Inger hela tiden, säger Kenth.

Hör mer om Kenth och Ingers oro i klippet.

När Inger Tolvers fått de tidigare doserna har hennes man, Kenth, kunnat bli vaccinerad samtidigt. Nu innebär de nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten att anhöriga inte prioriteras på samma sätt och därför får vänta innan de kan få dos tre. Och för Kenth innebär det här att han får vänta flera veckor innan han kan vaccinera sig med tredje dosen.

Enligt Folkhälsomyndigheten ska dock skyddet från de tidigare doserna vara tillräckligt.

”Nu är alla vuxna erbjudna vaccin (dos 1 och 2, reds anm.) och immuniteten kring dessa sköra personer är hög, därför finns inte samma behov av att vaccinera anhöriga nu.”, skriver Folkhälsomyndigheten i ett mejl till SVT.

Men för Kenth och Inger är det oroliga veckor som väntar innan Kenth fått sin tredje spruta.

– Det är oroligt. Det kommer ju studier som visar på minskning utav antikroppar. Det påverkar en, man är inte gjord av stål, säger Kenth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet