Vårdare på Sis-hem döms för våldtäkt mot barn

Uppdaterad
Publicerad

En behandlingsassistent döms till fängelse för våldtäkt mot barn efter att ha förgripit sig på en 17-årig flicka. Flickan var tvångsintagen på boendet där mannen arbetade.

– Jag tycker att tingsrätten resonerat riktigt. Det är positivt att han döms för våldtäkt mot barn, säger kammaråklagare Martin K Svensson.

Den 17-åriga flickan har omhändertagits under tvångsvård på ett Sis-ungdomshem i Västsverige sedan hösten 2020. Mannen var vid tillfället anställd på Sis-hemmet som behandlingsassistent. Tingsrätten bedömer att flickan var ställd under hans vård, då han som behandlingsassistent verkställt beslut, även tvingande åtgärder.

”Är särskilt allvarligt”

– De ungdomar som finns där behöver extra mycket stöd. Som behandlingsassistent som jobbar där har man ju extra stort ansvar. Att han använder det förtroendet för att begå övergrepp på henne är särskilt allvarlig, säger kammaråklagare Martin K Svensson.

Vårdaren menar att hans roll inte gjorde att flickan var i en beroendeställning. Mannen påstår även att han inte kände till flickans ålder. Personal på boendet menar att information som de intagnas ålder ges till all vårdpersonal. Tingsrätten bedömer att mannen haft likgiltighetsuppsåt till att flickan var under arton år då information om hennes ålder fanns tillgänglig för honom.

Sade ”nej” och ”sluta”

När våldtäkten skedde befann sig flickan ensam med vårdaren i ett rum på hemmet. Han hade följt med flickan till ett rum där de boende kunde göra telefonsamtal. Vanligtvis väntade vårdaren utanför, men den här gången gick han in i rummet med flickan och låste dörren. När han gjorde närmanden avfärdade hon honom. I tingsrättens dom berättar flickan att hon sa både “nej”, “sluta”. Flickan berättar att hon inte gjorde något för att visa sitt samtycke under övergreppet.

Enligt vårdaren gav flickan sitt samtycke genom att uppmuntra hans närmanden. Han förnekar att han ska ha använt våld, men tingsrätten har bedömt flickans berättelse om händelseförloppet som mycket trovärdig och dömer vårdaren till fängelse i två år och sex månader för våldtäkt mot barn.

SVT har sökt mannens advokat som avböjer att kommentera domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.