89 barn erhållit för låg dos vaccin vid 5-årskontrollen. Foto: TT

Kritiken: Vårdcentral felvaccinerade 89 barn – hade obehöriga läkare

Uppdaterad
Publicerad

Vårdcentralen Östra Göteborg ska ha felvaccinerat 89 barn och utfört privata omskärelser i lokalerna samtidigt som de anmälts som vårdcentralsbesök för att få ut ersättning. Detta enligt granskning som regionen gjort. Nu vill tjänstemännen att politikerna omedelbart säger upp avtalet. Vårdcentralen däremot hävdar att de inte har agerat felaktigt. De menar bland annat att rapporten innehåller felaktig kritik och att bristerna har åtgärdats.

Kritiken mot den privata vårdcentralen i Göteborg är stenhård och rekommendationen till politikerna är glasklar: säg omedelbart upp avtalet. 

– Vi ser sådana brister att vi har svårt att se att de kan fortsätta sin verksamhet, säger Maria Emanuelsson, handläggare på Koncernkontoret för Västra Götalandsregionen.

Maria Emanuelsson, Västra Götalandsregionens handläggare, rekommenderar att avtalet med vårdcentralen sägs upp. – Vi ser sådana brister att vi har svårt att se att de kan fortsätta sin verksamhet. Foto: VG-regionen

Bristerna som uppmärksammats under Koncernkontorets fördjupade granskning visar på både felbehandlingar, privat verksamhet som anmälts som besök till vårdcentralen och felvaccinering av barn.

Ska ha felvaccinerat 89 barn

Vårdcentralen driver en BVC i lokalerna där granskarna sett stora brister i kvalitet, bemanning och tillgänglighet. Så pass att det föreligger fara för patientsäkerheten.

I granskningsrapporten står det att 89 barn erhållit för låg dos vaccin vid 5-årskontrollen, och att flera barnjournaler visade ofullständig vaccinationsstatus eller saknade uppgifter om vaccinationer. Centrala barnhälsovården har IVO-anmält händelsen och ska kontakta barnens föräldrar så att de får rätt dos vaccin, säger Maria Emanuelsson.

– Vi har 260 barn inskrivna här som inte får den barnhälsovård som de behöver och har rätt till, säger Maria Emanuelsson.

Läkare utan svensk legitimation

Det är efter att en rad fel och brister uppmärksammats under den ordinarie uppföljningen av kvalitén på vårdcentralen som Västra Götalandsregionen beslutade att genomföra en mer djupgående granskning av verksamheten. Vid denna granskning har Koncernkontoret hittat än fler fel och brister.

Bland annat ska personer med utländsk läkarutbildning och utan svensk legitimation ha heltidsarbetat som läkare på vårdcentralen utan handledning, något som förnekas av vårdcentralen själva.

– Att använda obehörig personal ligger i strid med patientsäkerhetslagen, säger Maria Emanuelsson.

De personer som saknade svensk läkarlegitimation arbetar inte längre som tjänstgörande läkare vid vårdcentralen har verksamhetsledningen uppgett för regionen.

Fick pengar från regionen för omskärelse

Vid granskningen framkom även att vårdcentralen i privat regi utfört omskärelser av pojkar i vårdcentralens lokaler. Omskärelserna ska främst ha utförts på helgerna men även under vardagar.

Trots att omskärelserna har utförts privat, eftersom de inte ingår i det nationella barnhälsovårdsprogrammet, har vårdcentralen registrerat dem som vårdcentralsbesök i Västra Götalandsregionens system. Därför har regionen betalat ut ersättning för patientbesök och även betalat ut ersättning för tolk, pengar som man nu kräver tillbaka.

Fortfarande i drift

Vårdcentralen Östra Göteborg, som har drygt 4 100 patienter, är fortfarande i drift. Detta innebär att patienter och andra fortfarande kan besöka verksamheten.

Enligt Maria Emanuelsson har ägaren till vårdcentralen förstått vad Koncernkontoret har haft klagomål på men ändå inte vidtagit de nödvändiga åtgärderna.

– Man tar inte så allvarligt på det, säger hon.

Vårdcentralen menar att kritiken är felaktig

Ovanstående kritik håller vårdcentralens verksamhetschef, tillika delägare, inte med om.

Han menar att:

• Personerna utan svensk läkarlegitimation har arbetat under ständig översyn och handledning av legitimerade läkare, och jobbar enligt verksamhetschefen i dag inte som tjänstgörande läkare på vårdcentralen.

• Inga omskärelser har registrerats som offentlig vård, det har handlat om undersökningar inför omskärelser.

• Barnen fick ett annat vaccin på grund av brist på det rekommenderade vaccinet men detta ska enligt Centrala Barnavårdsnämnden inte vara ett problem om barnen fortsätter i vaccinationsprogrammet.   

Verksamhetschefen, som också är delägare, menar också att alla fel och brister som påpekats är åtgärdade och att det inte har förekommit några vårdskador på vårdcentralen.

Här kan du läsa hela vårdcentralens svar på kritiken.

Beslut från politiker väntas

Den 1 februari ska politikerna i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd ta ställning till tjänstemännens slutrapport och tjänsteutlåtande. Tjänstemännen föreslår att politikerna beslutar att omedelbart avsluta av kontraktet med vårdcentralen.

Om detta sker uppger vårdcentralens verksamhetschef att han kommer fortsätta driva verksamheten i privat regi.

Omskärelse av pojkar i Sverige

En omskärelse innebär att förhuden som sitter över penisens yttersta del, ollonet, helt eller delvis tas bort. Det kan göras av medicinska skäl eller kulturella och religiösa skäl.

På pojkar som är yngre än två månader får omskärelser göras av läkare och av personer med ett särskilt tillstånd som utfärdas av IVO. Ingreppet ska alltid, oavsett ålder göras med smärtlindring, som ges av läkare eller sjuksköterska.

På barn som är äldre än två månader får förhuden bara opereras bort av en läkare.

Den som omskär en pojke utan att vara legitimerad läkare eller utan att ha särskilt tillstånd kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.