Linda Jansson (M) är ordförande i norra hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: SVT/pressbild VG-regionen

Vårdcentralen i Åmål utan köpare – förhandlingarna har strandat

Uppdaterad
Publicerad

Åmåls enda vårdcentral, Balderkliniken, stängs akut. Det drastiska beslutet fattade Norra hälso- och sjukvårdsnämnden på tisdagen. Därmed står 12 000 listade patienter utan vårdcentral.

I slutet av förra året kritiserades Balderkliniken hårt i en rapport och efter det beslutade man att sälja vårdcentralen.

För drygt två veckor sedan godkände politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden den tilltänkta ägaren Medpro clinic som också drivit vårdcentralen sen 1 april. Men kontraktet var inte påskrivet och och sent i fredags kväll bröt förhandlingarna med Balderkliniken ihop. Nu är framtiden åter osäker.

Vårdcentralen i Åmål

– Vi blev helt tagna på sängen av det här, säger Linda Jansson (M) som är ordförande i norra hälso- och sjukvårdsnämnden. Eftersom Medpro clinic tog över driften förutsatte vi att avtalet var klart.

Verksamhetschefen Diego Bergheim skrev i ett mail till SVT Väst i måndags att han nu hoppas på arbetsro för Balderkliniken så att en försäljning kan bli möjlig.

– Om vi kan få den tid som krävs, kommer vi att jobba med att säkerställa övergången av verksamheten till en ny aktör snarast. Vi hoppas därför att politikerna kan ha en pragmatisk tillnärmning till bästa för Åmåls befolkning och våra anställda.

”Balderkliniken drog sig ur”

Hans Wittrup, koncernchef på Medpro clinic group, vill fortfarande fortsätta förhandlingarna och har under helgen stött på ledningen för Balderkliniken utan resultat.

– Jag blev otroligt förvånad när företrädarna för Balderkliniken drog sig ur, sent i fredags kväll, säger han. Det handlade om en enda punkt som vi inte var helt överens om.

– Vi jobbar för fullt med att få överblick över vad som måste göras nu, säger Linda Jansson (M). Vi måste säkra att åmålsborna har tillgång till vård.

I klippet tycker några Åmålsbor till om vårdcentralen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdcentralen i Åmål

Mer i ämnet