Läkaren, som också är ägare till Angered care, har gripits. Foto: SVT

Vårdcentralsägare gripen utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Ägaren till en vårdcentral i Angered i Göteborg var internationellt efterlyst och greps i förra veckan utomlands. Han fördes i helgen till Sverige och ska nu förhöras misstänkt för grov ekonomisk brottslighet.

Mannen, som även arbetade som läkare på sin klinik, ska enligt åklagaren ha fört ut 28 miljoner kronor ur ett företag kopplat till sin vårdcentral till ett konto utomlands. För det efterlystes han internationellt i våras.

– Gripandet kom snabbare än vi hade förväntat oss och är så klart väldigt tillfredställande. Nu blir det enklare att utreda brott, säger åklagare Katarina Wingård.

Västra götalandsregionen krävde i våras tillbaka 22 miljoner kronor från vårdcentralen, efter att flera allvarliga brister upptäckts. De pengarna har inte betalts av ägaren som försvann utomlands. Men nu har han alltså gripits.

Internationellt efterlyst

Mannen häktades i helgen misstänkt för grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll. Däremot häktades han inte för att ha fört ut pengar på ett brottsligt sätt, det som åklagaren kallar oredlighet mot borgenär.

– Vi kommer att jobba vidare på det så klart, säger Katarina Wingård.

Enligt mannens försvarare mår vårdcentralsägaren dåligt efter händelsen.

– Han förnekar brott, sammantaget är det här nu en höna av en fjäder, säger mannens försvarare Magnus Hedenberg.

Andra personen försvunnen

Ytterligare en person misstänks för att tillsammans med mannen ha begått brotten, men den personen är fortfarande försvunnen.

SVT Nyheter Väst har under en längre tid gjort flera avslöjanden både om allvarliga brister på vårdcentralen och om kritik mot dess ägare. Åtal skall väckas senast 13 augusti.

Oredlighet och vårdslöshet mot borgenärer

Visa

Det innebär att en person som står i skuld och som är, eller riskerar att hamna på obestånd, agerar på ett sätt som kan innebära skada för fordringsägarna, till exempel genom att göra sig av med egendom eller lämna felaktiga uppgifter om sina tillgångar.

Källa: Ekobrottsmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Angered Care

Mer i ämnet