Vårdcentralen stängdes då den ansågs vara en fara för patienterna. Foto: SVT

Vårdcentral kan krävas på 21 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Vårdcentralen Angered care kan krävas på 21 250 000 kronor. Det förslaget lägger tjänstemännen idag till nämndens politiker. Anledningen är att vårdcentralen bemannats för lågt sett till antalet mottagna besök.

Vårdcentralen Angered care stängdes ner över en natt av politikerna i Hälso- sjukvårdsnämnden i november förra året för att den inte var säker för patienterna.

Det är i underlaget för hälso- och sjukvårdsnämndens möte och politikerna som tjänstemännen på Västra Götalandsregionen anser att vårdcentralen Angered care ska betala tillbaka 21 250 000 kronor till regionen.

Angered Care

– I det här fallet bedömer vi att det är en skälig summa, säger Ulla Berggren som är en av utredarna på Västra Götalandsregionen.

Äventyrade patientsäkerheten

Västra Götalandsregionen menar att bemanningen på vårdcentralen varit alldeles för låg. De anser, efter en djupare granskning, att vårdcentralen hade behövt ytterligare minst två heltidsanställda specialistläkare i allmänmedicin, samt minst två heltidsanställda specialistsjuksköterskor för att uppfylla krav på bemanning utan att äventyra patientsäkerheten.

Summan 21 miljoner kronor ska motsvara en heltidslön för de fyra tjänsterna under flera år.

– Det är en sanktion, ett återkrav, utifrån de kraven som regionen har på bemanning, säger Ulla Berggren.

Ägaren har inte gått att nå

Vi på SVT har på flera sätt försökt att få tag i ägaren och verksamhetschefen till vårdcentralen utan att lyckas. Västra Götalandsregionen har inte fått någon kontakt med vare sig verksamhetschef eller ägaren sedan oktober förra året.

Miljonkravet skickas till företaget

Miljonkravet kommer nu att skickas till företaget Angered cares adress. Men om pengarna kommer betalas tillbaka eller inte vill Västra Götalandsregionen inte spekulera i.

– Det kan jag inte uttala mig om. Men vi gör inte ett försök om vi inte tror det, säger Ulla Berggren.

Återbetalningen gäller för åren 2015-2017 och den personal som regionen anser skulle ha varit anställd då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Angered Care

Mer i ämnet