Världens bästa tofsboll – så ser den ut

Uppdaterad
Publicerad

Världsrekordförsöket på Stallyckans dagliga verksamhet utanför Kinna är nu i mål. Efter ett och ett halvt års garnvirande klipptes tofsbollen i veckan upp. Resultatet: En boll som väger 24 kilo.

Själva uppklippningen är inte alldeles okomplicerad. Med tanke på den enorma garnmassan runt kärnan av wellpapp krävs det att saxen är någonting alldeles extra.

– Vi har letat och testat för att hitta en sax som klarar av att klippa, och när klippningen väl är avklarad så måste vi ha ett snöre som klarar av att hålla ihop bollen, inte alldeles enkelt, konstaterar Jeanette Kobilsek som äger och driver Stallyckan.

Lösningen blir nu en särskild sömnadssax och stålvajer. Efter en och en halv timmes klippande så är tofsbollen upphängd och klar. Den sitter i porten in till Stallyckans stall.

Initiativtagaren summerar

Trots att den färdiga bollen är imponerande med sina 24 kilo och 84 centimeter i diameter så blir det ingen officiellt världsrekord eftersom Guinness rekordbok måste kontaktas innan ett rekordförsök tar sin början.

Jeanette konstaterar att det inte gör så mycket. Tofsbollen har varit ett bra projekt för deltagarna, något som alla har kunnat hjälpa till med oavsett förutsättningar.

Initiativtagaren Jonas Torstensson är också nöjd.

– Det här är det bästa mästerverket vi någonsin har gjort här på Stallyckan. Det är den finaste jag någonsin har sett, jag tror inte ens kungen skulle kunna göra en sådan här. …Stallyckan har gjort världens bästa jobb helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.