Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kaj Fredrikson i Kode utanför Kungälv startade vårbruket i går – några veckor senare än vanligt. Foto: Lars Wiklund/SVT

Värmen startskottet för vårbruket: ”Nu finns chans till en hyfsad skörd”

Uppdaterad
Publicerad

Årets skörd är den viktigaste på länge, enligt Lantmännen. Men vårbruket har fått en sen start på grund av den blöta och kalla våren. När då solen och värmen då till sist har kommit innebär det mycket arbete. Vi hälsade på lantbrukare Kaj Fredrikson i Kode utanför Kungälv som startade vårbruket i går – tre veckor försenat ungefär.

Vårbruket har dragit i gång några veckor senare än vanligt på grund av det kalla och blöta vädret.

– Ja, för några veckor sedan tänkte jag hur skall detta året sluta? Skall det bli ett lika dåligt år vädermässigt som det var förra året, säger Kaj Fredrikson.

Mycket jobb

Nu har solen och värmen kommit och markerna har torkat upp tillräckligt för att man skall börja vårbruket. Då är det långa arbetsdagar som gäller.

– Från 05.00 på morgonen till 22-23.00 på kvällen ungefär, säger Kaj Fredrikson.

”Får inte kasta in handduken ännu”

Kaj Fredrikson började harva under torsdagen den 2 maj, alltså ungefär tre veckor senare än han hoppats. På de 11 hektar han arbetar med under besöket skall han så havre.

– För att det är början av maj och vårbruk så kan det bli en hyfsad skörd ändå. Så vi får inte kasta in handduken ännu, säger Kaj Fredrikson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.