Än så länge är det lugnt i Norrbotten, trots intensivt snöfall. Foto: arkivbild TT

Varning för omfattande snöfall i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Ett område med kraftigt snöfall är på väg in över Götaland. Väster om Vänern kan det komma upp mot 30 centimeter nysnö under söndagen och måndagen.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i Dalsland och områdena väster om Vänern och Vättern. Snöovädret väntas dra in under natten mot söndagen, och innebär med stor sannolikhet några besvärliga trafikdygn i Västsverige.

– Det är ett ganska djupt lågtryck och det väntas snöa under hela söndagen och även måndagen, säger Ebba Mårtensson, meteorolog på SVT.

– Inte förrän måndag kväll släpper det helt. Så det är ju lång tid.

Mest snö i Dalsland

Mest snöfall väntas i Dalsland. Där kan det komma 20-30 centimeter nysnö. Under söndagförmiddagen tilltar också vindarna, vilket gör att det finns risk för drivbildning.

– Det kommer nog att bli jättebesvärligt att hålla undan snö på vägarna, säger Ebba Mårtensson.

Även i sydvästra Värmland samt i Skåne, Blekinge och Kalmar län har det utfärdats en klass 1-varning för snöfall. Här väntas det falla mellan 10 och 20 centimeter nysnö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.